Reprezentantul PRM in Comisia juridica, Lucian Bolcas, sustine varianta ca plenul Camerei Deputatilor sa ceara inceperea urmaririi penale a lui Miron Mitrea, pentru faptele savarsite in calitate de ministru, informeaza un comunicat al PRM remis joi publicitatii. Conform sursei citate, Lucian Bolcas a depus acest punct de vedere la Comisia juridica.
"De principiu, in calitate de deputat si membru al Comisiei juridice, de disciplina si imunitati, consider ca nu intra in atributiile Camerei Deputatilor, deci nici in atributiile mele, evaluarea probelor si concluzii privind vinovatia, aceste aspecte fiind de competenta exclusiva a organelor juridice. Limitele punctului de vedere formulat sunt stabilite in a concluziona daca exista, intr-adevar, fapte susceptibile de a justifica o cercetare penala si daca actele procedurale intreprinse pana in prezent stau sub semnul unor abuzuri de natura politica, care nu justifica o astfel de cercetare", precizeaza Lucian Bolcas, intre argumentele invocate in favoarea pozitiei sale fata de cazul Mitrea.
In opinia vicepresedintelui executiv al PRM, modul de sesizare a Camerei Deputatilor este nerelevant pentru formularea acestui punct de vedere, desi releva "grave carente in activitatea DNA, precum si grave carente de functionare a aceste structuri in cadrul Parchetului General". "Desi trebuie sa formeze obiectul unor discutii separate, aceste disfunctionalitati nu privesc obiectivul Camerei Deputatilor, reprezentat de hotararea privind necesitatea cercetarii penale a celui in cauza", adauga Bolcas. El considera ca in acest caz este vorba despre "probe care se refera la fapte concrete, de natura a justifica o cercetare". "Ca act procedural, ne aflam in prezenta unui autodenunt care impune verificare sa penala, iar probatoriile se refera la fapte si date concrete ce ar putea sau nu sa constituie latura obiectiva a continutului unor infractiuni. O mare parte din aceste fapte, luate ca atare, nu sunt contestate iar interpretarea si conexiunea dintre ele se poate face exclusiv in cadrul procedurii de cercetare, numai de catre participarea la procesul penal", sustine Lucian Bolcas.
Conform reprezentantului PRM, modul de desfasurare pana in prezent a urmaririi penale nu releva grave si determinante incalcari ale drepturilor constitutionale. Bolcas arata ca toate aspectele privind interpretarea desfasurarii acestei proceduri si interesul privind desfasurarea procedurilor intr-un anumit mod constituie probleme ce se pot discuta numai in fata organelor judiciare, intrucat ele nu inlatura existenta unor fapte cu privire la natura carora numai organul de cercetare se poate pronunta. "Pentru toate aceste considerente, reiteram punctul nostru de vedere, in sensul avizarii cererii urmaririi penale a domnului deputat Miron Mitrea, pentru fapte savarsite in calitate de ministru", se arata in comunicat.
PRM precizeaza ca nu va fi niciodata de acord cu instituirea unor piedici artificiale in calea cercetarii unor asemenea fapte, dar va veghea ca ea sa se desfasoare in conditii de deplina constitutionalitate si legalitate. "Din acest punct de vedere, va trebui sa reformulam Legea raspunderii ministeriale, prost conceputa de fostul ministru al Justitiei, Valeriu Stoica si de guvernarea CDR-ista, precum si prevederile Regulamentului Camerei Deputatilor, care pot duce la limitarea artificiala a raspunderii penale sau la ingerinte in actul de justitie", se mai arata in comunicat.