Deputatii liberali nu au luat in seama sugestia presedintelui Basescu privind sustinerea candidaturii Monei Musca la sefia Camerei Deputatilor si l-au desemnat ieri, prin vot, pe actualul ministru pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, pentru a-l inlocui pe Adrian Nastase.
Olteanu si-a devansat din primul tur de scrutin contracandidatii, reusind sa intruneasca 36 de voturi, fata de Dan Radu Rusanu, care a cumulat 18, Mona Musca (opt) si Titu Gheorghiof (trei). Bogdan Olteanu a precizat ca propunerea privind candidatura sa la presedintia Camerei va fi comunicata astazi colegilor din Coalitie. „Este doar un prim pas procedural, principala misiune este modificarea regulamentelor Camerelor astfel incat procedurile de revocare a presedintilor sa se poata desfasura“, a precizat Olteanu, adaugand ca a dorit sa renunte la ministeriat pentru ca, in opinia sa, la presedintia Camerei este necesara „o amprenta liberala“. Bogdan Olteanu a recunoscut ca PNL a avut „o sansa uriasa“ in decembrie, pe care a irosit-o printr-o „greseala politica majora“, retragandu-se din Camera in timpul votului.

„Protejata“ Mona Musca a pierdut

Contracandidata sa, Mona Musca, nu a dorit sa comenteze in nici un fel rezultatul votului. „Este o responsabilitate a noastra, a tuturor“, a spus ea, referindu-se la nerespectarea deciziei Aliantei si a votului grupului parlamentar de la inceputul legislaturii, conform carora Mona Musca ar fi trebuit sa fie candidata PNL la sefia Camerei. Mona Musca a precizat ca declaratia de sustinere a candidaturii sale, facuta de presedintele Basescu, a plecat de la intentia acestuia de nu incalca decizia initiala a Aliantei. „Domnul Basescu a facut acea declaratie de sustinere a candidaturii mele pentru a nu incalca decizia pe care a luat-o conducerea Aliantei in prezenta sa si a lui Calin Popescu-Tariceanu, in vremea cand cei doi erau co-presedinti“, a spus Mona Musca.
Presedintele Traian Basescu si-a exprimat ieri speranta ca Mona Musca sa fie unul dintre cei doi presedinti ai Parlamentului, daca cei in exercitiu vor fi inlocuiti.