Democratul Emil Boc a declarat ieri ca aplicarea TVA diferentiata pentru produsele alimentare de baza nu se sustine ca masura sociala, dupa ce, duminica, aprecia ca valoarea taxei ar trebui sa fie diferentiata, in functie de veniturile diverselor categorii sociale.
Liderul PD Emil Boc a explicat ieri ca, in cazul in care scopul initiativei legislative il reprezinta protectia sociala, atunci nu se poate lua in considerare aplicarea unei TVA diferentiat. El a adaugat ca toti cetatenii ar trebui sa plateasca aceeasi taxa, dar sa se acorde ajutoare sub forma de tichete de masa sau bonuri valorice pentru cei nevoiasi. Presedintele democrat a aratat ca "e o anomalie sa dai bonuri persoanelor cu venituri mari si sa-i neglijezi pe cei cu venituri mici".
Boc nu a dorit sa-si exprime nici sustinerea, nici dezaprobarea proiectului, precizand ca nu a fost luata o decizie in acest sens la nivelul Aliantei. El a completat ca tema va fi discutata la nivelul Comisiei de strategie si prognoza a Aliantei, cea care a finalizat si programul de guvernare, pentru a se face simulari si a se determina in ce masura aceasta initiativa este viabila.
Drept urmare, votul decisiv, care se va da in Camera Deputatilor, va fi unul stabilit la nivelul politic al Aliantei, in functie de raspunsul comisiei, iar ca parlamentarii PD vor vota in Camera Deputatilor acest proiect de lege in functie de decizia Comisiei Aliantei, a precizat Boc.
Totusi, votul de joia trecuta din Senat a creat disensiuni in cadrul grupului parlamentar PNL-PD, care a tinut ieri sedinte separate, desi cutuma era ca aceste discutii sa se poarte impreuna.

Cresterea salariului minim pe economie

Biroul Permanent National al PD a dat ieri girul politic pe doua proiecte ce urmeaza a fi promovate in viitor. Unul dintre ele se refera la legea unica a salarizarii personalului bugetar contractual, asupra caruia vor colabora ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, si vicepremierul George Pogea. Conducerea democrata s-a pus de acord doar asupra principiilor care vor sta la baza finalizarii acestui demers.
In plus, liderul PD Emil Boc a adaugat ca vicepremierul George Pogea lucreaza si la gasirea solutiilor de crestere a salariului minim pe economie. Boc a explicat ca, in statele UE, salariul minim pe economie reprezinta 50% din salariul mediu, in timp ce ponderea in Romania este de doar 30%.
In alta ordine de idei, Emil Boc a precizat ca PD sustine initiativa senatorului democrat Marius Marinescu privind desecretizarea contractelor de achizitii publice.
In privinta ministrilor democrati - cel al Transporturilor si cel al Educatiei - a caror activitate a fost criticata de presedintele Traian Basescu, Emil Boc si-a exprimat convingerea ca, in urma rectificarii bugetare de astazi, cei doi vor avea resursele necesare pentru a "apasa pedala de acceleratie" in finalizarea unor proiecte de infrastructura.