Dupa ce au refuzat sa discute legile integrarii in sedinta de luni a plenului fara ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, deputatii au reusit ieri sa dezbata si sa voteze, in prezenta mult-asteptatului ministru, doar doua proiecte prioritare pentru integrare si sa-l retrimita la comisii pe al treilea. Alte doua proiecte de legi aflate pe ordinea de zi n-au fost discutate deloc.
Boagiu a venit la lucrarile plenului doar ca sa arate acestuia ca nu are ce sa explice, pentru ca Ministerul Integrarii nu este initiatorul proiectelor de pe ordinea de zi, motiv pentru care deputatii PSD au ridicat problema inexistentei tabelelor de concordanta.
Astfel, Opozitia a semnalat faptul ca la comisiile in care s-au dezbatut proiectele de lege nu au fost prezentate tabelele care sa arate modul de reglementare a legilor in discutie in tarile UE si a solicitat retrimiterea la comisii a fiecaruia dintre cele trei proiecte abordate. Singura retrimitere aprobata de majoritate a fost aceea a proiectului cu privire la infiintarea Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, deoarece, pe langa grupurile PSD, PD si PNL, a fost sustinuta si de reprezentantul Executivului, ministrul Integrarii. La finalul sedintei, grupul PSD a propus modificarea programului plenului, astfel incat sedinta de marti dupa-amiaza, sa inceapa cu dezbaterea celor cinci legi privind integrarea ramase restante de dimineata, dar s-a decis reluarea dezbaterilor regulamentului. Plenul Camerei a votat ieri proiectul privind dobandirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor de catre cetatenii straini si apatrizi si de catre persoanele juridice straine, in concordanta cu dispozitiile capitolului 4 de negociere cu UE - Libera circulatie a capitalurilor.
Deputatii au adoptat si proiectul de lege privind modificarea Ordonatei pentru clasificarea, etichetarea si ambalarea substantelor si preparatelor chimice periculoase, prin care se asigura armonizarea legislatiei nationale cu cerintele europene in materie. Tot ieri, plenul a dat votul final pentru 15 proiecte de lege care au fost adoptate pe articole in sedinte anterioare, dar care nu au fost votate din lipsa de cvorum, sase dintre acestea fiind prioritati legislative.