Cotidianul.ro: Liderul PSD: USL discutase si posibilitatea ca Basescu, disperat, sa ne propuna formarea unui nou Guvern

Intr-o postare pe blog presedintele PSD da amanunte despre felul cum s-au desfasurat negocierile din februarie de la Cotroceni.
"Stiam de la pranz, scrie Ponta, ca MRU urma sa fie numit in acea seara premier (era deja in toata presa), asa ca toata povestea consultarilor de la Cotroceni era o simpla formalitate. Ne-am dus toti trei hotarati sa ne dam mesajele noastre (anticipate, demisie) fara sa speram ca putem schimba ceva.
Inainte, insa, de ziua de luni, in focul crizei demonstratiilor din strada, discutasem in cadrul USL si posibilitatea ca Basescu (fiind disperat) sa ne dea noua sarcina formarii unui nou Guvern. Dincolo de prima tentatie (sa oprim afacerile si privatizarile frauduloase ale puterii din acest an si sa organizam noi alegerile pe care pedelistii evident vor sa le fraudeze), dezavantajele erau mult mai mari. In primul rand, pierderea unui atu fundamental, cel al legitimitatii (nu veneam la guvernare prin vot, ci urma sa facem majoritate cu UDMR sau UNPR - ceea ce era profund imoral). Pe urma, eram clar in contradictie cu asteptarile generale, care vizau si demiterea lui Basescu, si alegeri anticipate (nu intelegeri ale noastre pe sub masa ca sa ajungem la guvernare). Asa ca decizia noastra a fost foarte clara si eu o anuntasem deja public: sustinem guvern de tehnocrati si vrem la guvernare dupa votul popular.
Insa pe 6 februarie nominalizarea lui MRU era decisa. Era clar deja ca o eventuala oferta de la Basescu pentru noi era doar o provocare - daca spuneam DA, urma sa ne acuze ca suntem niste fripturisti, daca spuneam NU, ca suntem fricosi si nu vrem sa guvernam. Cunosteam metoda, ultima data o folosise tot la consultari, cand il tragea pe Crin de maneca sa-i propuna o alianta PDL-PNL. Am stabilit intre noi ca daca va exista o asemenea capcana sa raspunda doar Crin, clar si taios: vrem demisia lui si anticipate, nimic mai putin."
Ce concluzii trage liderul PSD?
" Faptul ca eu, Victor Ponta, pot fi propus pentru functia de Prim Ministru de catre Presedintele Basescu (chiar fara majoritate parlamentara, chiar asa "imatur" si "cu constiinta incarcata" cum zice el, sef de interlopi si copilot cerecetat de ANAF, nu mai conteaza). Ii "multumesc" dlui Basescu pentru apreciere si pentru increderea de a ma nominaliza Prim Ministru. Doresc sa il asigur ca daca prima data nu am inteles (sau nu am fost "ager" cum spune Domnia Sa), data viitoare voi fi mult mai vigilent; si pot sa il asigur ca voi spune DA, indiferent care presedinte ma va propune, mai ales pentru ca voi avea in spate legitimitatea data de votul popular;
- Am retinut si faptul ca "greii" PDL sunt de acord, daca nu fericiti, cu numirea mea ca Premier;
- Am constatat ca pana si ultimii analisti si jurnalisti ramasi pe baricada Puterii au fost bulversati iremediabil de aceste volte naucitoare ale Presedintelui si au refuzat sa mai faca eforturi sa explice si sa sustina ceea ce este de neexplicat si de nesustinut. Faptul ca in anul bataliei ramai alaturi doar cu o mana de mercenari lacomi, speriati si dispusi sa tradeze nu e o veste buna pentru Basescu;
- Nimic nu putea sa pice mai bine pentru noi decat geniala explicatie data de Dna Udrea - "il puneam Prim Ministru pe Ponta ca sa duca tara in ruina si sa vada romanii ca tot noi suntem mai buni"! Raposata Elena, predecesoarea celei actuale, nu ar fi putut sa gaseasca o formulare mai responsabila!
- E clar ca pana si un "animal politic" ca Basescu imbatraneste si face greseli capitale, incurcandu-se ca un paianjen obosit in propria plasa. Iar cand vom avea stenogramele de la discutiile cu celelalte partide, din care va rezulta clar ca singura propunere a fost MRU, si ca a mintit jalnic cu povestea "Ponta Prim Ministru", sunt convins ca DEMISIA este singura solutie!