Vasile Blaga, propus pentru MAI, a declarat, la audierea sa in comisii, ca vrea ca administratiile publice sa aiba dreptul sa modifice taxele locale in functie de necesitati, sa poata revizui cotele de impozit pe venit, iar amenzile date persoanelor juridice sa ramana in bugetele lor.
Blaga a spus ca vrea sa le transfere administratiilor publice locale mai multe responsabilitati, inclusiv financiare si de patrimoniu. El a vorbit despre cazarmile dezafectate ale MApN si MAI, care ar trebui cedate, prin aprobare CSAT, administratiilor locale.
"Implementarea masurilor de descentralizare se va face in urmatoarele domenii: in invatamantul preuniversitar de stat, asa cum prevede, de altfel, Legea educatiei nationale, se vor transfera competentele, la nivelul comunelor, al oraselor, municipiilor, judetelor privind organizarea si functionarea retelelor scolare, dar si numirea-eliberarea din functie a directorilor, pe principiul agreat dupa toate discutiile pe care le-am avut cu toate partidele politice, si, de asemenea, se impune sa ajungem cat mai repede la stabilirea standardelor de cost per elev destinate finantarii curente a institutiilor de invatamant", a declarat Blaga.
Acesta a vorbit si despre nevoia de reducere a cheltuielilor in administratia publica. El a precizat ca doreste ca bugetul de stat sa prevada sumele necesare pentru urmatorii trei ani pentru administratiile locale, astfel incat acestea sa isi poata planifica proiectele.
In ceea ce priveste aderarea la spatiul Schengen, Blaga a afirmat ca isi doreste ca acest lucru sa aiba loc pe 27 martie 2011, "atunci cand se schimba ora". El a recunoscut ca "suntem mult in urma" la acest capitol, precizand ca spera ca Romania sa recupereze intarzierile.
Democrat-liberalul a precizat ca vrea o strategie nationala de control al criminalitatii.
"57% dintre jandarmi lucreaza in paza", a mai spus el, precizand ca vrea sa schimbe acest lucru. In acest sens, Blaga a propus ca jandarmii care pazesc ambasadele sa fie retrasi, iar in locul lor sa fie angajate firme, dupa exemplul altor state europene.