Puterea informeaza : Studiu GfK: Cum a scazut increderea in politicienii romani de la 16% la 8% in ultimii 5 ani

Noi si cehii avem cea mai slaba clasa politica din intreaga Europa. Cel putin asa releva o ampla cercetare facuta de compania GfK la nivel international. Studiul afirma ca romanii si cehii au cea mai mica incredere in politicienii proprii. Ceea ce inseamna ca, indiferent ca au avut sau nu intentii bune, alesii nu au reusit sa castige increderea. Ba din contra, si-au pierdut-o de la an la an. Aceleasi cercetari, facute in anii anteriori, arata ca increderea romanilor in politicieni s-a degradat de la 16% in 2006 pana la 8% in prezent. Pentru o imagine cat mai relevanta, increderea de care beneficiaza pompierii este de aproape 12 ori mai mare, de 93%.
GfK, o multinationala care sondeaza opinia publica, scoate la iveala un adevar pe care il intuiam, dar nu eram convinsi de el: clasa politica romaneasca imparte cu cehii ultimul loc in Europa la nivelul incredere. Politicienii romani mai beneficiaza doar de 8% din increderea noastra in acest moment. Scorul ii plaseaza pe ultimul loc in Europa,la egalitate cu cehii, dupa cum arata datele comparative prezentate de GfK. Fenomenul neincrederii in politicieni este prezent insa peste tot. "Desi politicienii au fost capabili sa-si imbunatateasca oarecum imaginea pe parcursul ultimului an, ei raman in partea de jos a clasamentului, cu un grad de incredere, per ansamblu, de 17%. Stima pentru politicieni este cea mai crescuta in Suedia (39%), in vreme ce in Cehia si Romania (8% in fiecare caz), precum si in Germania si Italia (9%), politicienii au o problema de imagine serioasa", contine concluzia cercetarii referitoare la politicieni.

Nu ne mai conving cu nimic

Cercetarea GfK are loc anual in mai toate tarile din lume. Comparativ cu anii anteriori, se poate constata ca increderea romanilor in politicienii lor a scazut de la an la an. Datele studiilor arata ca alesii nostri beneficiau de 16% incredere in 2006, de 14% in 2008 si de 11% in 2010. Rememorand sumar cateva evenimente politice majore de la noi si corelandu-le cu aceste date, rezulta un singur lucru: nimic din actiunile politicienilor nu a putut salva din declinul imaginii pe care o avem despre ei. Nici "duduiala" economica din mandatul de premier al lui Tariceanu, nici castigarea celui de-al doilea mandat de presedinte de catre Traian Basescu, nici formarea aliantei PSD-PNL.

Basescu, in locul lui Berlusconi

In urma cu o saptamana, seful guvernului Italian, Silvio Berlusconi, a facut o gluma, spunand ca beneficiaza de mai multa incredere din partea locuitorilor tarii sale decat increderea pe care o are presedintele Basescu in randul romanilor. Cercetarea GfK pare sa confirme afirmatiile premierului din peninsula. Italia era cea care anul trecut era codasa clasamentului privind increderea in politicieni, cu 7%.

Luati exemplu de la pompieri!

Politicienii ar putea lua exemplu de la pompieri, a caror imagine este extrem de bine vazuta. "La nivel international, reputatia tuturor grupurilor profesionale s-a imbunatatit. In aceeasi privinta, serviciile de pompieri sunt in pozitia fruntasa, cu o medie de 94% a populatiei din toate tarile studiate care isi plaseaza increderea in ei. Un procent asemanator - 93% dintre romani - au incredere in pompieri. Valoarea s-a stabilizat la un nivel foarte inalt si aceasta profesie este investita cu incredere de catre cel putin 90% dintre respondentii din toate tarile europene, cu exceptia Bulgariei (89%). Cea mai mica valoare a fost inregistrata in India, unde doar 81% din populatie are incredere in pompieri. Urmatorii in clasament sunt doctorii (86% la nivel international si 79% in Romania), profesorii (85% atat la nivel international, cat si in Romania), postasii (84% la nivel international si 85% in Romania) si armata (82% la nivel international si 88% in Romania)", mai releva cercetarea facuta de GfK.