Biroul Electoral Central (BEC) a transmis Tribunalului Bucuresti o scrisoare in care semnaleaza nereguli in activitatea Biroului Electoral al Municipiului Bucuresti (BEM) si in care cere "intr-o formulare eleganta" inlocuirea magistratilor de la BEM, a anuntat reprezentantul PC in BEC, Vlad Hogea.
Vlad Hogea a precizat marti, intr-o conferinta de presa, ca el si Autoritatea Electorala Permanenta au solicitat inlocuirea presedintelui BEM, Constantin Marino Marin, si a loctiitorului sau, Ana Bombos, subiect care a fost discutat si in sedinta BEC de marti. Potrivit lui Hogea, BEC a trimis, in data de 3 mai, o adresa Tribunalului Municipiului Bucuresti in care cere "intr-o formulare eleganta" inlocuirea magistratilor de la BEM.
In scrisoare, BEC face referiri la art.24 alin. 5 din legea 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, care prevede ca magistratii, din lista, care nu sunt desemnati presedinti sau loctiitori ai acestora, raman la dispozitia presedintelui tribunalului, pentru inlocuirea, in cazuri deosebite, a titularilor. "La data de 3 mai 2008, membrii BEC au fost convocati de indata pentru solutionarea contestatiilor formulate de mai multe partide politice prin care se semnaleaza o serie de neregularitati in activitatea BEM. In acest sens, va transmitem alaturat intregul material primit la BEC referitor la aceasta problema, la care se adauga imprejurarea ca hotararile sunt nemotivate, precum si aspecte negative din activitatea BEM intens mediatizate. Membrii BEC considera ca ne aflam intr-un 'caz deosebit' in sensul dispozitiilor legale mentionate", se precizeaza in scrisoarea BEC.
Vlad Hogea a mai declarat ca PC cere Tribunalului Municipiului Bucuresti inlocuirea de urgenta a presedintelui BEM si a loctiitorului acestuia, pe motiv ca activitatea acestei institutii este blocata de neregulile comise de cei doi magistrati.
Hogea a sustinut ca cei doi se fac vinovati in special de "doua chestiuni grave", una fiind cazul lui Sorin Oprescu, iar cealalta "sarabanda" privind completarea birourilor electorale de sector cu reprezentantii partidelor politice.
Vlad Hogea a aratat ca in privinta lui Sorin Oprescu au fost "scene de teatru absurd", in care BEM i-a admis candidatura si apoi i-a respins-o, dupa o analiza facuta in 24 de ore de cei doi magistrati. "Astfel au fost viciate grav alegerile locale", a apreciat Hogea. El a explicat ca la completarea Birourilor electorale de sector cu reprezentantii partidelor politice s-a creat o "situatie impardonabila", "cu trageri la sorti peste trageri la sorti" si cu depasirea termenului limita. "Marino Marin a scapat institutia din mana. BEM ia decizii pe care si le contesta a doua zi. Ieri (luni - n.r) a aparut si candidatura lui Mironov, cu o data din 26 aprilie", a adaugat deputatul PC, aratand ca activitatea BEM este blocata si ca exista riscul ca la alegerile locale sa nu valideze primarii si consilierii nou alesi. El a mai spus ca, daca sunt oameni de onoare, cei doi magistrati ar trebui sa-si dea demisia, dupa modelul celor de la BEJ Iasi. In momentul in care in BEM sunt doua tabere, pe de o parte reprezentantii partidelor politice, iar, pe de alta parte, cei doi magistrati, cei care trebuie sa plece sunt cei care nu au putut sa conduca, a mai apreciat Vlad Hogea.