In interviul acordat postului BBC pentru emisiunea Europe Today, Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu au avut ocazia sa vorbeasca despre trecutul si viitorul colaborarii lor. In ceea ce priveste prezentul acestei relatii, el a fost descris de catre realizatorii de la BBC: par "doi baieti care s-au luat la bataie in curtea scolii".
Intrebarea referitoare la "cum o sa se termine" totul - "impacare" sau necesitatea ca unul dintre ei "sa plece" - a obtinut din partea intervievatilor mai putin un raspuns transant si mai mult o insiruire de pretentii pe care le au cei doi, unul de la celalalt.
Traian Basescu a spus ca are "o singura conditie", aceea de a fi respectate promisiunile din campanie. "Altminteri, nu exista solutie, nu voi fi partenerul acelor politicieni care vor sa mentina sistemul creat dupa revolutie. Trebuie sa modernizam Romania", a precizat presedintele Basescu in cadrul interviului. De cealalta parte, Calin Popescu-Tariceanu a spus ca, "inainte de toate, presedintele trebuie sa accepte ca functioneaza in limitele Constitutiei". "Altfel, fireste, se va gasi in situatia de a suporta consecintele. Va spuneam ca e in desfasurare procedura de suspendare, iar intr-o tara europeana e inacceptabil ca presedintele sa nu-si indeplineasca datoriile si responsabilitatile", a declarat premierul realizatorilor de la BBC.

Adevarul si linistea politica

In ceea ce priveste efectele produse de disputa dintre ei, presedintele si premierul au avut, in cadrul interviului, pareri diferite. In timp ce Basescu a vorbit despre aceasta situatie ca despre "una dintre realitatile generate de democratie" si despre exprimarea libera a opiniilor, Tariceanu a tinut sa arate ca "disputa ia foarte mult timp". Amandoi au fost intrebati de realizatori daca au regrete si din nou au raspuns de pe pozitii divergente. Presedintele a aratat ca adevarul este mai important decat linistea. "Nu. Nu regret, pentru simplul motiv ca, pana acum, nimeni nu vorbea pe sleau despre aceste realitati. Nu vreau sa sacrific adevarul pentru o viata politica linistita", a declarat Basescu realizatorilor BBC. Iar premierul a explicat ca i s-a parut mai importanta evitarea conflictelor. "De doi ani, de cand am fost numit premier, am considerat ca e mai util pentru Romania sa evit un conflict direct intre Guvern si Presedintie. Poate ca am acceptat atitudinea presedintelui pentru prea multa vreme", a mentionat Tariceanu.

Un premier la mana Opozitiei si un presedinte fara cultura politica solida

Traian Basescu a spus, in interviul acordat BBC, ca o colaborare intre premier si Opozitie s-a intensificat si ca aceasta situatie ar duce la blocarea reformelor. "As vrea sa explic de ce in ultimele luni activitatea Opozitiei s-a intensificat, cu ajutorul premierului. S-au intamplat doua lucruri: am trimis doua milioane de dosare ale Securitatii Consiliului care studiaza aceste documente si am condamnat crimele comunismului in decembrie 2006. Atunci, lupta dintre mine si fostele structuri a devenit fatisa. Din nefericire, premierul a ajuns un partener al structurilor cu pri-cina", a invocat presedintele Basescu un argument pentru a sustine apropierea dintre Opozitie si premier.
De cealalta parte, premie-rul a vorbit despre Traian Basescu in termeni care il apropie pe acesta de imaginea unui "sef de stat al unei foste republici sovietice". "Nu asa se face politica in Uniunea Europeana - cu acuzatii nefondate si cu declaratii inacceptabile din partea unui adevarat sef de stat". " E pacat ca Romania n-a putut alege un alt fel de presedinte, cu o cultura politica solida", a declarat Tariceanu postului BBC.