Presedintele Traian Basescu a declarat ieri, dupa intalnirea cu Stephen Hadley, consilierul pe probleme de securitate al presedintelui SUA, ca negocierile romano-americane privind amplasarea bazelor militare SUA in Romania sunt incheiate, urmand sa fie semnat acordul in acest sens.

a€žNegocierile sunt terminate, acordul se afla pentru ultima revizuire la Departamentul de Stat al SUA si la Ministerul de Externe roman si sper ca doar mici detalii vor mai fi de discutata€œ, a precizat Basescu. El a mentionat ca semnarea acestui acord este mai mult o chestiune administrativa si a spus ca bazele militare americane ar putea fi amplasate in zona Babadag, Constanta sau chiar Fetesti. ßeful statului a mai vorbit despre discutii privind oportunitatea unei vizite in Romania a unui oficial american, fara a preciza insa despre cine este vorba.
Consilierul presedintelui Bush a mentionat, la randul sau, ca cele doua tari discuta de multa vreme despre bazele americane in Romania si ca aceste discutii au facut progrese. a€žAcum se pune problema definitivarii acordului si semnarii lui. Documentul prevede accesul la facilitatile militare americane pentru a usura colaborarea armatelor celor doua tari. Asteptam cu nerabdare incheierea cat mai rapida a acestui acorda€œ, a subliniat Hadley.

Rusia si Marea Neagra

çn acelasi timp, presedintele Basescu a declarat ca Romania sustine existenta unei foarte bune relatii in zona Marii Negre cu Federatia Rusa. a€žProblema Marii Negre o vedem ca fiind rezolvata din punctul de vedere al traficului de droguri, de persoane si de arme, prin internationalizarea Marii Negre, fiind in acelasi timp sustinatorii unei foarte bune relatii in zona Marii Negre cu Federatia Rusaa€œ, a precizat Basescu.
El a spus ca a mai discutat cu Hadley despre continuarea colaborarii dintre Romania si SUA in Irak si Afganistan, precum si despre problema Balcanilor de Vest. a€žRomania va continua sa-si asume obligatiile in relatiile cu partenerii sai, in Afganistan si Irak. Pentru Balcanii de Vest este nevoie de o solutie ferma de acces a statelor fostei Iugoslavii in UE si NATOa€œ, a subliniat Basescu.
La randul sau, Hadley a spus ca Statele Unite si Romania au o relatie foarte puternica, iar autoritatile de la Bucuresti au sprijinit Statele Unite in foarte multe ocazii.