Bogdan Tiberiu Iacob afirma pe Inpolitics ca a aflat care este adevarata miza a atacurilor lui Basescu la PD-L. Puteti citi ipotezele analistului Inpolitics, in continuare.
'Interviul de luni seara al lui Traian Basescu, la B1TV, a provocat valuri uriase si va continua sa o faca, inca mult timp de aici incolo, in primul rand pentru ca seful statului, incalcandu-si chiar neutralitatea politica, a transmis anumite sugestii partidului, care vor trebui analizate pana la congresul din iulie. Care sa fie, insa, adevarata miza a atacurilor lui Basescu?
Pana la a stabili miza lui Basescu, trebuie sa amintim un lucru de o importanta cruciala: conducerea care va fi batuta in cuie la acest congres va stabili strategiile si candidatii la localele si parlamentare din 2012, ca si la europarlamentarele din 2014 si prezidentialele din 2014. Daca Basescu pierde controlul in favoarea oligarhilor partidului, el nu isi va mai putea impune oamenii in diverse demnitati, iar acest lucru i-ar putea crea mari probleme dupa terminarea mandatului. Si nu doar lui, ci si Elenei Udrea, Elenei Basescu si altor personaje apropiate sefului statului. Solutia este sa faca totul pentru a detine controlul PD-L si dupa congresul din iulie.
Marea intrebare: de ce nu a reactionat Traian Basescu INAINTEA consiliului din 9 aprilie, cand s-au stabilit modificarile la statut si votul pe lista, desi era mult mai logic sa critice inainte si nu dupa producerea evenimentului? De ce a asteptat ca baronii PD-L sa se vada cu sacii in caruta, cu loc asigurat pe lista lui Boc si nu a reclamat inca de atunci necesitatea votului individual?
Cheia problemei ar putea fi urmatoarea fraza rostita luni seara de presedinte: "In congresul PD se alegeau pe vremuri doar doi oameni: presedintele si trezorierul partidului. Atat se alege in Congres".
Restul de functii, prim-vicepresedintii, vicepresedintii ori secretarul general ar fi urmat sa fie desemnati in CNC, ulterior. De aici, urmatorul rationament: daca Basescu si-ar fi expus aceste doleante inaintea CNC, iar forul ar fi decis vot individual pentru fiecare post din conducere si alegerea la congres doar a presedintelui partidului, gruparea Blaga-Videanu-Berceanu nu ar mai fi avut garantia pastrarii functiilor, pe care o au in acest moment, mergand la pachet cu Emil Boc, favoritul lui Basescu.
In consecinta, ei ar fi putut fi nevoiti, in cazul votului individual, sa opteze pentru solutia sustinerii din toate puterile a unui contracandidat pentru Boc, pentru ca, odata ajuns presedinte, acesta sa le asigure sprijinul necesar, la CNC-ul de dupa congres, pentru obtinerea functiilor din conducere. Un risc pe care Basescu, de aceasta data, nu a dorit sa si-l asume, pentru ca Boc nu e, nici el, suficient de popular in PD-L pentru a face fata cu sanse 100% unei lupte cu toata garnitura de baroni a PDL.

Ce a obtinut Basescu tacand inaintea CNC?

Odata stabilit votul pe lista, baronii PD-L s-au "calmat" si nu se mai preocupa cum sa il dea jos pe Boc, ci doar de propriile probleme. Ce spera sa obtina Basescu prin atacurile de luni seara? Foarte probabil, el a dat semnalul pentru o anumita grupare din PD-L de a inteti criticile la adresa votului pe lista pana la propunerea modificarii, din nou, a statutului, in plin congres, lucru posibil, intrucat forul respectiv e suveran. Asteptand pana luni, Basescu a eliminat, practic, posibilitatea convocarii unui nou CNC pentru rediscutarea statutului, pentru ca nu mai e timp. In consecinta, daca situatia ramine sa se transeze direct la congres, baronii s-ar putea vedea prinsi pe picior gresit, fara candidat propriu la sefia PD-L, dar si fara garantia ca vor fi alesi individual de congres, ca sa nu mai spunem ca ar putea ramane, chiar, la mana Consiliului National. Grupul baronilor e puternic la un loc; individual, ei pot fi decimati cu mai multa usurinta.
Atacul de luni al lui Basescu trebuie interpretat, credem noi, ca pe un indemn catre fidelii sai la repunerea pe tapet a statutului direct la congres, unde anumite figuri grele ale momentului trebuie debarcate. Iar daca pana la congres va avea loc si o remaniere la care sa cada unele capete din guvern, precum al lui Berceanu, semnalul lui Zeus catre delegatii partidului se cheama ca va fi si mai limpede.'