Sistemul comunist are reverberatii in viata politica de astazi, motiv pentru care legea lustratiei trebuie adoptata cat de repede de Parlament, a declarat ieri presedintele Traian Basescu. El a precizat ca initial era de parere ca adoptarea unei legi a lustratiei este tardiva, dar ca evenimentele recente i-au demonstrat ca acest act normativ trebuie sa-si gaseasca locul in sistemul legislativ romanesc.

Seful statului a spus ca demersul privind condamnarea comunismul trebuie continuat pentru a se explica "mecanismele unui sistem care are si astazi reverberatii in viata politica". "Daca vrem ca in urmatorii 17 ani influenta comunismului sa fie diminuata, legea lustratiei trebuie sa fie cat de rapid adoptata in Parlament", a afirmat seful statului. El a apreciat ca propaganda specific comunista se manifesta in prezent "cu o eficienta extraordinara", astfel ca se ajunge la ideea ca un presedinte care este virulent pus la colt de o majoritate ce indreapta lucrurile catre un puci este, de fapt, dictator.
"Poti sa afli ca un presedinte care este virulent pus in colt de o majoritate care indreapta lucrurile catre un puci este, de fapt, dictator. ¥i-o spun nu numai oameni instruiti, care au servit sistemul trecut, dar ti-l spun fete tinere, de oameni bine platiti astazi, cu inocenta varstei lor", a declarat Basescu.

Iliescu si Constantinescu nu au fost dictatori?

Presedintele a mai declarat ca predecesorii sai, Ion Iliescu si Emil Constantinescu, au schimbat guverne fie cu ajutorul minerilor, fie la limita constitutionala si, cu toate acestea, "nimeni nu vorbeste de atitudine dictatoriala" la acestia. "Desi vad ca este pentru prima data cand un presedinte spune: 'Mai, oameni buni, acest guvern nu face performanta, trebuie sa il schimbam', pentru ca vorbesti ti se spune ca este dictatura, dar nimeni nu spune de atitudine dictatoriala la predecesorii mei care au schimbat guverne cu minerii, la predecesorii mei care au schimbat trei guverne intr-un mandat, uneori la limita constitutionala", a spus Basescu.
El a comentat ca, data fiind existenta acestei propagande, predecesorii sai "au devenit democrati, iar presedintele care nu a folosit instrumentele statului pentru a preintampina suspendarea, este catalogat de propaganda neocomunista ca fiind dictator". Basescu a mai spus ca aceasta propaganda incepe sa fie enervanta si ineficienta, pentru ca romanii "au evoluat si au acces la mai multe mijloace de informare".