PSD a luat-o inaintea Puterii si a prezentat ieri un bilant al primelor sase luni ale actualei coalitii sub forma unei “Carti negre a unui guvern neputincios“. Presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, a facut referiri extrem de acide mai ales la adresa “regimului Basescu“, sustinand ca seful statului este principalul responsabil de tot ceea ce se intampla in tara.
Liderul social-democrat crede ca dupa sase luni de guvernare integrarea europeana este in pericol, reapare riscul cresterii saraciei, mediul de afaceri este periclitat de haosul fiscal, legile despre proprietate sunt neclare, cele despre minoritati sunt amanate, sanatatea este in criza din lipsa investitiilor, iar agricultura este domeniul in care s-a facut cel mai putin. “Regimul Basescu a impus criza politica drept normalitate“, a aratat Nastase. El spune ca presedintele Basescu este specialist in crize, s-a afirmat prin crize si a castigat de fiecare data doar prin crize. “Asta stie sa faca si asta va face si in continuare“, a tras concluzia liderul PSD, care a adaugat ca, din demolatorul guvernelor CDR, Basescu a devenit in regimul sau nasul guvernelor D.A.

Crizele prezidentiale, punct cu punct

Spre a-si sustine gravele afirmatii, Nastase a enumerat cateva dintre motivele pe care le considera ca descriu intru-totul crizele de care a vorbit: atacuri deschise asupra institutiilor statului cu efectul net al pierderii echilibrului democratic; imixtiuni nepermise in doctrina si viata partidelor politice pentru miza personala a crearii unui partid prezidential; destabilizarea Guvernului prin intretinerea artificiala a temei anticipatelor; instaurarea dominatiei politice asupra actului de justitie, devenit instrumentul de presiune favorit al presedintelui; farsa luptei anticoruptie, devenita spectacol de circ cu mascati si catuse pentru discreditarea Opozitiei; plasarea Romaniei pe o axa de politica externa, garantie a integrarii in Marea Neagra.

Rateuri guvernamentale

Activitatea Guvernului Tariceanu a fost si ea luata la puricat, PSD sustinand ca acesta a dat mari rateuri in mai toate domeniile. Cota unica de impozitare nu a devenit un motor pentru economie, ci dimpotriva, se arata in documentul analitic al PSD. Pe de alta parte, “tintele macroeconomice ale guvernului nu vor putea fi atinse din cauza incompetentei majoritatii ministrilor si secretarilor de stat“. In opinia lui Nastase, criza inundatiilor a descalificat actualul Guvern, protectia sociala este inexistenta, criza sistemului sanitar a fost gestionata dezastruos, investitiile straine au scazut dramatic, somajul real a crescut etc.

Previziuni sumbre

PSD isi permite chiar sa faca si profetii despre viitorul actualei coalitii. “Dupa sase luni de guvernare, problemele care s-au acumulat arata ca lucrurile nu se indreapta intr-o directie buna. Dimpotriva, pare ca ce e mai rau abia acum urmeaza. Asistam la esecul rapid al unei guvernari care a inceput cu sperante foarte mari. Iar efectul acestui esec va fi intoarcerea Romaniei catre saracie, coruptie, izolare si autocratism“, a spus Nastase.
Potrivit acestuia, absenta politicilor sociale va conduce la nemultumire si instabilitate, iar partidele care compun coalitia de guvernare vor continua sa se certe si sa abordeze teme minore de agenda publica. “Guvernul de coalitie, nascut cu forcepsul in timpul valului tsunami din Asia, se dovedeste la fel de distrugator ca si aceasta catastrofa naturala“, a conchis presedintele executiv al PSD.