Bogdan Tiberiu Iacob publica pe Inpolitics un scenariu plauzibil: "Basescu da semnalul ruperii PDL. Urmeaza propulsarea USL la guvernare?".
Traian Basescu a lansat, marti seara, cateva mesaje de maxima importanta, care anunta o foarte probabila rearanjare din temelii a scenei politice, in urmatoarele luni, dar si scandaluri de proportii. La loc de cinste figureaza mesajul public al ruperii PDL, ca si inlocuirea guvernului Boc cu o un cabinet al actualei opozitii.
Interviul lui Basescu de la TVR, marti seara, marcheaza in mod cert momentul despartirii de PDL si intrarea in campanie electorala in contul unei noi formatiuni, legendara "Alba ca zapada" a lui Lazaroiu. Practic, prin mesajele taioase date in scandalul Pasat, Basescu forteaza electoratul PDL sa opteze intre vechea garda, care l-a ales pe "Barabas", si el insusi, ca promotor al curateniei morale in politica. Miscarea a fost pregatita cu grija inca din ziua cand seful statului s-a dus la Parlament doar pentru ca toata presa sa afle, pe surse, ca l-a ridicat in picioare pe Pasat in fata colegilor, pentru a-i cere sa se "predea" procurorilor.
Intreaga atitudine a lui Basescu a fost una de despartire, inoculand public ideea clara ca PDL e un partid terminat, care nu mai poate fi resuscitat sub nicio forma si ramane prada vechilor metehne politicianiste."Nu mai pot avea sperante sa-i rog prea multe lucruri" a spus el, jucand comedia dezamagitului pana in strafundurile sufletului. "Eu nu vreau sa impart dreptatea in Parlament. Ce stiu este ca cei mai multi parlamentari care au votat 'pentru' au fost de la PD, alianta a fost subreda, n-avea o pozitie unanima (...) Am luat nota si de lipsa de apetit a conducerii PDL de a-i mobiliza sa fie prezenti si de lipsa de apetit a sefilor de gurpuri de a-i mobiliza sa fie prezenti, si de lipsa de apetit a sefului de grup de a negocia cu celelalte partide din Alianta un vot corect" a mai punctat el, adaugind ca asta va avea ca pret "Relatiile mele cu ei".
"M-am dus, am discutat, am ridicat chiar cazul Pasat. E clar ca interesele sunt altele(...) Le-am explicat oamenilor politici, parlamenarilor. Asta este. Mai mult de atat, eu nu pot vota pentru ei, si nici nu-mi doresc", a spus Basescu.
Este de asteptat, credem noi, ca in perioada urmatoare pozitia presedintelui in cazul Pasat sa fie preluata si amplificata de numeroase voci ale sustinatorilor sai, in forme tot mai radicale, pentru ca semnalul rupturii sa devina cat mai limpede.
Un al doilea mare mesaj transmis aseara, subtil, de presedinte este disponibilitatea de a propulsa opozitia la putere in cazul daramarii guvernului Boc: "In cazul in care actuala majoritate pierde majoritatea in Parlament, nu-mi ramane decat sa iau nota, si sa vad o motiune reusita, sa chem partidele la consultari si sa incerc o solutie politica".
O solutie care poate insemna si un compromis spectaculos: "Eu am spus ce o sa fac. Voi cauta solutii, in orice caz, si voi face compromisuri pentru a da tarii un guvern, daca se va ajunge aici. Eu cred insa ca nu se va ajunge".
Intrebat daca ar desemna un premier de la USL, presedintele nu a respins ideea, rezumandu-se sa spuna: "Hai sa ajungem la momentul asta".
Decriptat, mesajul presedintelui ar putea indica o predare a guvernarii in mainile USL in primavara, dupa motiunea de cenzura deja anuntata de alianta. Basescu stie foarte bine ca, odata preluata puterea, cele trei partide din opozitie s-ar ciondani luni de zile doar pentru impartirea tuturor posturilor guvernamental-administrative, ceea ce, coroborat cu situatia de criza economica, ar avea efecte severe asupra perceptiei electoratului fata de eficienta USL. Noua alianta politica ar putea intra in anul electoral 2012 in pierdere de teren, in loc sa fie pe val, in timp ce noul partid al lui Basescu s-ar preocupa strict de contabilizarea alegatorilor dezamagiti de toate partidele de pe esichierul actual.
E probabil, in opinia noastra, ca ruperea PDL sa aiba loc numai dupa caderea guvernului Boc. Odata PDL trimis in opozitie, atat partidul vechilor baroni, cat si noua formatiune a lui Basescu ar porni rebranduirea cu sanse egale, cu deosebirea ca "Alba ca zapada" va avea un lider locomotiva, si inca unul cu destule parghii de putere executiva pe mana. Practic, echipa lui Basescu pierde avantajele unui an si un pic la putere, cat va mai ramane pana la alegeri, dar are sansa unei refaceri electorale care ar putea produce surprize in 2012.
Sa spunem, in final, ca disponibilitatea lui Basescu de a propulsa USL la guvernare ar putea constitui misteriosul motiv al precipitarii cu care aceasta alianta a fost inchegata in debutul acestui an, dupa ce 2010 se terminase cu disensiuni majore si atacuri taioase intre Ponta si Crin, care numai unitate nu anuntau.
E cu putinta ca, la varfurile partidelor de opozitie sa fi transpirat involuntar intentia lui Basescu de despartire de PDL, in forma actuala, ceea ce a dat imboldul necesar trecerii peste orgolii, daca nu cumva chiar presedintele in persoana s-a asigurat ca Voiculescu, Ponta si Antonescu prind de veste despre planurile sale secrete.