Standard.money.ro informeaza: Mai sperati intr-o noua "uneperizare", domnule Basescu? (Autor: Mircea Marin)
Pe scena politica romaneasca exista doar patru partide principale. Doua majore: PSD si PDL; doua minore: PNL si UDMR. Niciunul dintre partidele majore, nici PSD nici PDL nu poate obtine peste 51% si nu poate guverna decat formand o Coalitie.
Variantele de Coalitie pot presupune doua cazuri - a) cand si PSD si PDL sunt la Putere (am avut doar o astfel de Coalitie); b) cand doar unul dintre ele este la Putere, iar variantele sunt PDL+PNL+UDMR sau PSD+PNL+UDMR.
Situatia concreta impune imaginarea combinatiilor posibile pornind de la PDL. Faptul ca de doua legislaturi Traian Basescu este Presedinte face ca niciun calcul posibil sa nu poata exclude PDL. Avem nu doar un presedinte jucator dar si un presedinte care "face jocurile" - iar Traian Basescu face jocurile in favoarea PDL (chiar si daca PDL va obtine doar un 1% peste pragul electoral Traian Basescu va impinge lucrurile cu orice risc si cu orice costuri pana cand "partidul lui" va intra in combinatia Puterii - iata aici sugestia unei modificari constitutionale: de ce Presedintele sa nu isi asume apartenenta de Partid devreme ce oricum joaca in favoarea unuia).
PDL a guvernat alaturi de PSD (am trecut deci prin situatia "a") este putin probabil ca se va mai intampla in viitorul apropiat. PDL a guvernat si alaturi de PNL si UDMR (si acest lucru s-a intamplat) este, de asemenea, putin probabil ca se va mai intimpla in viitorul apropiat - PSD si PNL formeaza acum o coalitie declarat anti-Basescu si anti-PDL.
PDL guverneaza acum cu UDMR , dar evolutiile din ultimele luni (de la scandalul cu legea administratiei, la scandalul Borbely, la scandalul Cseke, la alte mici scandaluri prin teritoriu) indica faptul ca "vara vrajbei" lor s-ar putea sfarsi intr-un divort la toamna sau dupa alegeri.
Sigur unii vor spune, dar UNPR unde este in aceste calcule? - UNPR este o "adunatura de dezertori" care si-au parasit partidele pe listele carora intrasera in Parlament. UNPR nu este produsul unui test electoral si chiar daca s-a transformat in partid (semnaturi sunt usor de gasit) nimic nu garanteaza ca daca (accentuez pe "daca") va trece pragul electoral va fi reprezentat in acceasi masura ca acum.
Asa ca hai sa uitam de UNPR - el este si va ramane un grup de parlamentari constituit in actuala legislatura prin dezertarea unor psd-isti si pnl-isti, doar atat, nu este un partid cu baza electorala nationala
UNPR propune insa un process - uneperizare, prin care, indiferent de rezultatul electoral, PDL ajunge sa formeze majortatea in Parlament cu ajutorul celor care, alesi pe listele PSD si PNL, isi parasesc partidele si fie li se alatura pdl-istilor, fie formeaza un grup parlamentar distinct care sa ii sustina pe acestia.
PNL a fost victima a doua uneperizari pana acum - prima cand le-a oferit un "L" celor din PD ca sa devina PDL. Acum, se pare ca i se pregateste o a treia. Dar este ea posibila? As spune ca, mai degraba, nu.
Cei care au ramas in PNL nu ar colabora cu Traian Basescu, nici cu PDL nici cu UNPR pentru simplul fapt ca lucrul care i-a tinut in Opozitie este tocmai adversitatea fata de acestia. A treia uneperizare a PNL nu mai este posibila din simplul fapt ca au existat cele doua de dinaintea ei. Marea alegere pro-contra Basescu s-a facut deja in PNL. Cei care au ales sa fie liberali pro-Basescu sunt acum in PDL sau UNPR cei care au ales sa fie liberali anti-Basescu sunt acum in PNL - PNL mai exista pentru ca mai exista liberali anti-Basescu.
Obtinerea celei de a treia unperizari a PNL prin numirea lui Dinu Patriciu ca premier are putine sanse de izbanda. Principalul obstacol nu ar fi relatia tensionata dintre cei doi (oamenii se mai impaca) ci incompatibilitatea de viziune privind relatia Premier-Presedinte dintre Patriciu si Basescu
Traian Basescu nu poate accepta decat un premier obedient. Daca Premierul nu este obedient il saboteaza - vezi sabotarea lui Calin Popescu Tariceanu. Dinu Patriciu poate accepta sa devina premierul Romaniei dar nu ar accepta niciodata sa devina Premierul obedient al lui Traian Basescu.
Cert este un lucru. Odata cu epuizarea optiunii PDL+UDMR, portocalii nu mai pot forma o Coalitie de guvernare decat uneperizand celelalte partide importante Este de vazut cat de mult vor rezista la aceste tentative de racolare post-vot PSD, PNL, UDMR.
Dupa cum am spus nu cred ca in PNL mai este posibila inca o uneperizare. Nu cred ca mai este posibila nici in PSD (si la pesedisti s-a facut alegerea pro-contra Basecu, cei pro-Basescu au plecat in UNPR, cei anti-Basescu au ramas) si cu atat mai putin nu cred ca este posibila o uneperizare a UDMR.
Traian Basescu si PDL sunt din ce in ce mai singuri pe scena politica - ca o "domsoara" din secolul XIX pe care nu o mai invita nimeni la dans pentru ca toti stiu ca atunci cand au dansat cu ea "le-a dat la gioale" si a vrut sa conduca ea.