Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, la bilantul DNA, ca ar trebui reluate dosare "mai vechi" de coruptie in care nu s-a mers pana la factorul politic, dand ca exemple cazurile Bancorex, Banca Agricola si Tigareta II.
"Va pot da cateva cazuri celebre, enumar din memorie: Bancorex, Banca Agricola. Totul s-a oprit la nivelul cel mai de jos. Sigur, au fost oameni judecati, unii au fost condamnati, altii au fost achitati. In conditiile in care o banca uriasa s-a prabusit datorita modului cum s-au acordat creditele si totusi, in aceste rasunatoare cazuri, nu s-a ajuns niciodata la factorul politic", le-a spus Basescu celor prezenti la bilantul DNA.
Seful statului a aratat ca nu era posibila prabusirea Bancorex numai pentru erorile de management ale directorului. "Atunci nu aveam o structura destinata luptei anticoruptie, asa cum sunteti dumneavoastra. Avem acum, si poate ca lucrurile trebuiesc reluate in foarte multe dosare care nu au avut forta de a ajunge pana in segmentul politic. N-as vrea sa se inteleaga ca am enumerat Bancorex sau Banca Agricola si doar acestea sunt exemplele. Putem merge si la Tigareta II, si la multe altele. Misiunea dumneavoastra e sa mergeti pana la capat, pana la factorul politic care face posibila protectia pentru infractiuni la nivel mare si care costa, in fiecare zi, pe cetateanul roman", a spus Basescu.
El a amintit ca a retrimis Parlamentului o lege care prevedea scoaterea din zona penala a nerespectarii regulilor de acordare a creditelor.
"Sunt, din cate stiu, in tot sistemul parchetelor circa 30 de dosare legate de fraudarea Bancorex. Sigur ca de curand a aparut o initiativa legislativa care scotea din zona penala nerespectarea regulamentelor de credite, nerespectarea altor conditii pentru acordarea creditelor. Am trimis legea inapoi la Parlament. Vreau sa cred ca Parlamentul nu o va trimite inapoi tot asa cum a venit in faza initiala, aratandu-si lipsa de receptivitate la lupta anticoruptie", a spus Basescu.