Blogul unui Liberal de Stanga: Un discurs magistral

Sunt profund impresionat de discursul Iubitului Conducator, Mare Reformator si Machitor. Imi este foarte clar ca mintea omului este dusa cu sorcova. El le stie pe toate, toti sunt tampiti, numai el e destept, le stie pe toate, e un geniu, un urias politic intr-o tara de pigmei. Vorba aia: basescu, precum ceausescu.
Sigur, nu ma asteptam ca basescu sa se prezinte la Bruxelles ca sa reprezinte interesele Romaniei. El nu are nimic in comun cu ele. La Bruxelles trebuie sa joace asa cum ii canta sponsorii lui, gratie carora se mai afla la Cotroceni. Si degeaba face misto de Ponta: nu doar Romania evoca folosirea dreptului de veto in cazul planului Rompuy. "Prietenii coeziunii" tot ii falfaie vetoul pe sub nas lui Rompuy. Care stie ca trebuie sa vina cu altceva.
Si sigur va veni. O stie si basescu, o stia si Ponta. Vetoul nu are nimic in comun cu capacitatea de absorbtie a Romaniei. Nu poti introduce criterii de genul 60% grad de absorbtie, pentru a primi aceeasi bani si din 2014, cand unele tari membre sunt in mecanism de cinci ani, altele de la infiintarea UE.
Pentru Romania cea mai rationala solutie ar fi sa-si construiasca Bugetul fara fondurile europene. Pentru ca sunt, deocamdata, o amagire. Si dupa asta sa-si infiinteze un Fond National de Cofinantare, pentru a suplini lipsa de chef a bancilor de a finanta proiecte europene. Iar toata structura de verificare si aprobare a proiectelor cu bani europeni sa se construiasca in jurul acestui Fond, care sa aiba si rol de planificator strategic. Asa n-o sa mai construim parcuri in balarii si telegondole in pustii.
Eu nu as lua in calcul nici investitiile straine, cata vreme nu exista, realmente, niciun mecanism sa le atragi, altul decat sa le mituiesti cu ajutoare de stat. Nu poti inlocui lipsurile in materie de infrastructuri, de calificare a fortei de munca, de structuri de cercetare-dezvoltare, cu mita asta de doi bani.
Sigur, ar fi jale in primul buget construit asa. La prima vedere. Dupa ea ni se va parea o solutie mai buna decat sa ne mintim singuri. Si s-ar putea sa avem surpriza sa atragem si mai multe fonduri, si mai multe investitii straine. Dar principala sursa a dezvoltarii trebuie sa fie capitalul intern, oricat de pricajit ar fi el. De el trebuie sa ne ocupam serios. Restul sunt prostii, politicianism ieftin...