Contradictie prezidentiala: Basescu vrea azi pensionarea femeilor la 63 de ani, dupa ce in septembrie spunea ca egalizarea varstei de pensionare la barbati si femei la 65 de ani este imperativa!
Site-ul Realitatii TV informeaza ca un raport al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice din Romania recomanda anul trecut egalizarea varstei de pensionare intre femei si barbati la 65 de ani. Acum presedintele Basescu nu mai este de acord cu aceasta propunere si din acest motiv a retrimis in Parlament legea pensiilor spre reexaminare.
"Egalizarea varstei de pensionare intre barbati si femei si intre categorii ocupationale la 65 de ani pentru ambele sexe este imperativa din perspectiva egalitatii in drepturi a cetatenilor si este necesara pentru echilibrarea in timp a cheltuielilor cu pensiile. Masura poate fi adoptata intr-o varianta cu consecinte partiale imediate prin acordarea pentru femei a dreptului de a ramane in functie la cerere pana la varsta de pensionare a barbatilor. Acordarea dreptului de a ramane in munca pana la 65 de ani (chiar pana la 70 de ani prin prelungire anuala) numai pentru femeile cu grad de profesor universitar constituie o discriminare fata de femeile care au lucrat in alte domenii. Daca se mentine, dreptul trebuie generalizat", se mentiona in sinteza Raportului Comisiei Prezidentiale.
Mai mult, Raportul sublinia ca "este necesara o campanie publica de promovare a avantajelor pe care le au femeile in cazul pensionarii la varste egale cu barbatii deoarece majoritatea populatiei nu este constienta de acestea si sustine inca pensionarea femeilor la varste mai mici."
Si in 21 septembrie 2010, presedintele Basescu le spunea deputatilor si senatorilor ca "masura de crestere progresiva pana in 2030 a varstei de pensionare, pana la 65 de ani, precum si egalizarea acesteia la femei si barbati, este necesara, avand in vedere tendintele demografice ingrijoratoare, din Romania si nu numai, inclusiv in Uniunea Europeana".
"Imbatranirea populatiei si scaderea ratei natalitatii ne pot aduce in situatia in care un numar foarte mic de salariati trebuie sa sustina o populatie majoritar imbatranita", a mai spus Basescu in Parlament. Seful statului avertiza ca "deficitul bugetului de pensii a crescut de la an la an".
"In 2009, deficitul a fost de 1,5 ,5 miliarde de euro, in 2010 ne asteptam la un deficit de 1,7 miliarde de euro pe bugetul de pensii, iar anul viitor estimarea este a unui deficit de 3,1 la 3,6 miliarde de euro. Asadar, in vreme ce numarul contribuabililor este aproape acelasi, alocarile de la bugetul de stat la bugetul de pensii cresc. Presiunea pe care o punem asupra sectorului privat, afectat de criza economica, devine deja insuportabila", avertiza presedintele Basescu.
Joi, seful statului s-a razgandit. Presedintele Traian Basescu a decis sa nu promulge Legea pensiilor si s-o retrimita Parlamentului. Seful statului le-a cerut parlamentarilor sa modifice articolul 53 din actul normativ care se refera exact la varsta de pensionare a femeilor. In opinia presedintelui, varsta de pensionare pentru femei ar trebuie sa fie 63 de ani.