Presedintele Traian Basescu a declarat, la finalul summitului informal al sefilor de stat si de guvern din tarile membre si candidate ale UE de la Londra, ca discutiile neprotocolare si deschise au fost extrem de utile si ca Uniunea Europeana este a€žo realitate de succesa€œ.
Traian Basescu a precizat ca pe agenda summitului de la Hampton Court s-au aflat subiecte precum: energia, cercetarea-dezvoltarea, demografia si securitatea.
Cu privire la securitatea europeana, seful statului a avansat propunerea de a se diminua riscurile izbucnirii unui nou conflict in zona Balcanilor de Vest oferind Croatiei, Albaniei si Macedoniei solutia aderarii la UE, cu conditia sa indeplineasca o serie de criterii obligatorii. Totodata, Traian Basescu a propus crearea unei structuri de centralizare a informatiilor antiteroriste la nivelul Comisiei Europene, care sa faca analize corecte si prompte in ceea ce priveste securitatea europeana.
çn ceea ce priveste domeniul energetic, Basescu a fost de acord cu reluarea utilizarii de catre statele membre UE a energiei nucleare, anuntand ca autoritatile romane au in vedere inceperea discutiilor pentru construirea reactorului 3 al Centralei de la Cernavoda. La capitolul cercetare si dezvoltare, presedintele a subliniat ca Romania intentioneaza sa se implice activ si in acest domeniu. Traian Basescu a avut o serie de intalniri bilaterale cu alti lideri europeni, in cadrul carora s-a discutat despre accelerarea procesului de ratificare a Tratatului de aderare a tarii noastre. a€žNu a existat nici un sef de guvern sau de stat care sa nu garanteze ca va fi ratificat in timpa€œ, a conchis Basescu.