Dupa aderarea Romaniei la UE, salariile nu pot fi majorate cu 30% sau 50%, ci cu maximum 14%, a declarat ieri presedintele Traian Basescu.
ßi asta pentru ca salariile trebuie corelate cu cresterea Produsului Interns Brut, pentru mentinerea echilibrelor macroeconomice. Basescu a aratat ca aceast nivel al cresterii salariale acopera inflatia si aduce un plus de venituri conform cresterii economice, de 6-7%. Basescu a comparat Uniunea Europeana cu un restaurant de cinci stele, un club select, in care fiecare consuma atat cat poate plati. "Populatia trebuie sa stie ca, odata intrati in UE, cresc drepturile, dar si obligatiile, ca nivelul de trai nu va creste a doua zi", a afirmat presedintele.
Intrucat Comisia Europeana nu va mai supraveghea Romania la fel ca inainte de aderare, autoritatile romane vor fi singurele responsabile de mentinerea stabilitatii macroeconomice si vor trebui sa monitorizeze inflatia si deficitul bugetar, a explicat Basescu.
Presedintele a pledat pentru contractarea unor credite de 30 de miliarde de euro, pe langa fondurile europene alocate dupa aderare, astfel incat resursele bugetare sa ramana disponibile pentru finantarea proiectelor din Educatie si Sanatate. (D.G.)