Inpolitics informeaza: Conflictul Basescu-Rege: misterul incepe sa se limpezeasca (Autor: Bogdan Tiberiu Iacob)
Atacul lui Traian Basescu la fostul suveran a socat pe toata lumea, acum citeva luni, mai ales ca nu a fost o iesire de moment, ci debutul unei serii intregi de critici si invective, dovedind luciditate si premeditare. Ce are Traian de impartit cu un personaj nonagenar, mai degraba tragic prin existenta, se vor fi intrebat si inca se mai intreaba multi. S-ar putea ca la mijloc sa fie vorba, insa, de o "marunta" confuzie: nu cu Regele ar putea sa aiba actualul presedinte un conflict, ci cu altcineva din familia acestuia.
La ultima iesire televizata, Basescu a reluat subiectul regele Mihai, desi insusi moderatorul Ion Cristoiu a recunoscut public ca acesta nu figura printre temele convenite cu palatul Cotroceni inaintea emisiunii de la B1TV.
Foarte interesant, insa, Basescu pare sa traga tot mai puternic in ultima vreme nu atat in fostul suveran, cat in ginerele sau, Radu Duda. A facut-o si in emisiunea sus pomenita, acuzandu-l ca batjocoreste Constitutia s.a.m.d.
Exista si alte informatii care ar putea explica aversiunea lui Basescu fata de Casa regala, pe care el insusi le face publice: "Bietul ex-rege nu-si da seama ca a fost impins intr-o partitura, dar e problema dansului in relatia cu domnul Voiculescu, cu PSD-ul, PNL-ul (...) Ex-regele Mihai a devenit un personaj implicat intr-un joc politic generat de Voiculescu si PSD si PNL" a spus Basescu. Si a punctat, apoi, esential: "Vrea sa fie domnul Duda domn’ presedinte, Alteta... joaca si el un rol. E un actor care joaca un rol atribuit, probabil ca n-are nici foarte exact simtul ridicolului".
Basescu nu a spus, din pacate, pe cine banuieste ca i-a atribuit acest rol lui Duda. Ar fi fost interesant...
Sa fie, asta, cumva, adevarata temere a presedintelui? Sa stie Basescu ceva mai mult decit altii despre miscarile, interne ori externe, din culisele politicii?
Nu e deloc exclus.
Basescu stie sigur, spre exemplu, ca exista o relatie foarte stranie, secreta, intre Dan Voiculescu si familia regala. Inca din 2006, magnatul a avut intalniri discrete cu fostul suveran, in casa acestuia (vezi foto), iar la scurta vreme dupa asta a intervenit ruptura deplina intre Basescu si Mihai. Seful statului a explicat intr-un interviu ca relatia s-ar fi deteriorat dupa ce fostul suveran a refuzat sa mai participe la Ziua Nationala, dupa 2006. Mai probabil, insa, l-a enervat apropierea ex-suveranului de "solutia imorala".
Voiculescu a continuat sa aiba intrevederi de taina cu regele, una consumandu-se, in 2009, chiar si la castelul Peles.
Legaturi de asemenea inca neelucidate deplin a avut, cu familia regala, celalalalt mogul antipatizat de presedinte, Dinu Patriciu.
Nu se poate spune cu precizie ce au urmarit miliardarii mai sus pomeniti prin intalnirile cu membrii familiei regale.
Un lucru e sigur. Nici pana azi nu a fost lamurit misterul candidaturii prezidentiale a lui Radu Duda la presedintie, in 2009, cu binecuvintarea socrului.
Cine l-a sustinut, l-a finantat si i-a asigurat logistica necesara? Si cine a decis, brusc, ca ar fi mai bine ca acesta sa se retraga din cursa, intelegand, parca, faptul ca nu momentul potrivit, inca? O retragere "cu parere de rau, dar cu speranta pentru viitor" cum a spus autorul ei.
Pentru cei care au uitat, cu multe luni inaintea alegerilor din 2009, Duda a avut o activitate mai mult decat intensa de batut tara in lung si in lat, pana in cele mai modeste catune, ceea ce contrasta puternic cu sejururile externe de cinci stele pe care le practicase pana atunci. Din acest punct de vedere, el si-a surclasat toti adversarii politici. Numai ca asemenea actiuni costa foarte mult, iar Casa regala abia pridideste cu asigurarea intretinerii de la palatul Elisabeta, daca ne amintim sugestia lui Duda ca statul sa plateasca cei 3500 de euro lunari.
Cine si de ce a platit pentru construirea imaginii candidatului Duda, inclusiv cu ajutorul legendarei Betsy Myers, sefa de campanie a lui Obama?
In 2009, Duda a abandonat, probabil din ratiuni foarte bine determinate. Nu e exclus ca, in 2014, el sa atace iar. El, sau structurile din spatele sau, pentru ca Duda nu e catusi de putin deasupra suspiciunilor de legaturi oculte, inclusiv cu o parte a serviciilor secrete.
Sa reamintim ca, inca din 1989, numele sau aparea pe o lista a sprijinitorilor fostei securitati din judetul Iasi, desi Duda sustine ca tentativa de racolare a sa de catre securitate, in 1986, esuase. Ori ca o reputata ziarista de origine romana l-a acuzat ca a ajuns in patul printesei Margareta cu misiune de la servicii.
Ori ca medicul Renee, tatal lui Duda a fost, in regimul comunist, un apropiat al lui Ion Iliescu.
E posibil ca atacurile lui Basescu la adresa Casei regale sa aiba, in realitate, misiunea de a stopa pregatirea unei candidaturi care e considerata deranjanta pentru unele cercuri influente. Poate chiar americane.
Cat despre informatia de culise ca, pe 25 octombrie, nu Regele Mihai, ci Radu Duda va citi, in parlament, mesajul catre natiune,