Presedintele Traian Basescu a declarat ieri, dupa consultarile cu partidele politice, ca setul de masuri adoptat la ultimul Consiliu European va feri Romania de orice fel de derapaje, in special de populismul propriilor oameni politici.

Presedintele Traian Basescu a apreciat ca Romania este una dintre tarile avantajate de setul de masuri adoptate la ultimul Consiliu European si care vor intra in functiune la 1 ianuarie 2011.
De asemenea, presedintele a mai spus ca spera ca partidele din opozitie sa inteleaga ca "nimeni nu mai poate marja pe ideea populismului ieftin, pentru ca nu mai e acceptat nici macar in interiorul UE".
"Am invitat partidele la o discutie pe trei subiecte extrem de importante. Primul a fost legat de concluziile ultimului Consiliu European, al doilea a fost legat de perspectiva relatiei cu FMI, iar cel de-al treilea a fost legat de perspectiva aderarii Romaniei la spatiul Schengen si problemele pe care le avem ca urmare a rapoartelor nesatisfacatoare din ultima perioada legate de Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie", a declarat Traian Basescu.
Referindu-se la ultimele concluzii ale Consiliului European, seful statului a apreciat ca, urmare a acestora, Romania este ferita, in primul rand, de riscul unui derapaj economic.
"Romania este una din tarile cel mai putin vulnerabile la a ajunge la sanctiune. Introducerea deja a masurilor pe actualul Tratat de aplicare mai rapida a sanctiunilor, de supraveghere mai atenta, de verificare a bugetelor... practic, daca aceste mecanisme devin eficiente incepand cu 2011, Romania este ferita si de orice altfel de derapaje. Cel mai tare e ferita de populismul propriilor oameni politici. Prin introducerea acestor mecanisme, practic oamenii politici, indiferent ca sunt in an electoral sau nu, nu mai pot incalca normele de buna guvernare in ceea ce priveste mentinerea tarii intr-un deficit maxim de 3% sau mentinerea gradului de indatorare intr-o limita de maximum 60% din PIB", a mai spus seful statului.
Presedintele Traian Basescu a declarat ca va trimite la Parlament in cursul acestei zile "celebrele legi votate din greseala", care instituie TVA redus pentru unele alimente si neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, pentru a fi puse in concordanta cu "angajamentele internationale ale Romaniei".
"In cursul zilei de astazi (ieri - n.r.) le voi retrimite la parlament pe ambele. Celebrele legi votate din greseala. Le voi trimite inapoi la parlament pentru reexaminare si pentru punere in concordanta cu angajamentele internationale ale Romaniei si cu nevoia de predictibilitate in fiscalitate", a spus presedintele la finalul consultarilor cu partidele puterii.

Acordul coalitiei majoritare pentru un nou angajament cu FMI, UE si BM

Presedintele Basescu a declarat ca din discutia cu coalitia de guvernare a inteles ca exista un angajament in majoritate ce sprijina guvernul pentru indeplinirea obligatiilor asumate cu FMI, UE si BM si asumarea unui nou acord care sa vizeze consolidarea stabilitatii macroeconomice.
"Coalitia este hotarata sa adopte legile care conditioneaza indeplinirea obligatiilor noastre in relatia cu institutiile financiare. In al doilea rand, am inteles acordul coalitiei majoritare pentru un nou angajament cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala, angajament care sa vizeze consolidarea stabilitatii macroeconomice pe de o parte, si utilizarea fondurilor europene si a banilor deja contractati de Romania de la Banca Mondiala si Banca Europeana de Investitii in mod accelerat pentru dezvoltare si crearea de locuri de munca", a declarat seful statului ieri, dupa o intalnire cu liderii coalitiei de guvernare.
Presedintele a spus ca, in baza acordului majoritatii, Romania va incepe negocierile pentru un nou acord cu FMI, UE si BM in luna ianuarie in asa fel incat in cazul in care se va ajunge la o forma convenabila Romaniei, acordul sa intre in vigoare in continuarea celui care se termina in luna aprilie, "daca prin indeplinirea conditionalitatilor acordul va fi dus pana in luna aprilie". "Eu sunt optimist ca va fi dus pana in luna aprilie, dar de data aceasta nici guvernul, nici o alta institutie decat parlamentul nu sunt cele care au in mana finalizarea acodului. Este vorba de Legea pensiilor, Legea salarizarii si Legea bugetului de stat", a aratat seful statului.
Acesta a mai spus ca a constatat, in discutiile cu coalitia majoritara, "o totala unanimitate" a partidelor si structurilor parlamentare din arcul guvernamental in ceea ce priveste indeplinirea conditionalitatilor, asa incat Romania sa nu rateze urmatoarea transa de bani de la FMI si UE.
Coalitia sa stabileasca investitiile astfel incat in ianuarie sa se semneze contracte

Presedintele Traian Basescu a atentionat coalitia de guvernare ca este necesara stabilirea imediata a proiectelor prioritare de investitii ce urmeaza a fi finantate din bugetul anului 2011, in asa fel incat in ianuarie sa se semneze deja contractele pentru derularea lor.
Seful statului a aratat ca in contextul in care Romania a reusit sa introduca in scrisoarea de intentie cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala prevederea potrivit careia banii alocati pentru investitii sa fie acordati in primul semestru al anului viitor, guvernul trebuie sa stabileasca deja proiectele prioritare.
"Asupra acestui lucru am atentionat coalitia ca este necesara stabilirea imediata a proiectelor care sa insemne proiecte prioritare si care vor fi finantate din bugetul anului viitor, de asemenea dupa stabilirea prioritatilor trebuie declansate procedurile de achizitie in asa fel incat in luna ianuarie sa poata fi semnate contractele", a precizat Basescu, la finalul unei intalniri cu coalitia de guvernare.
Seful statului a aratat ca, desi contractele nu pot fi semnate inainte de intrarea in vigoare a Legii bugetului de stat pe 2011, procedurile in vederea semnarii contractelor pot fi derulate deja. "Atunci acolo unde este vorba de constructii, de elemente de dezvoltare, lucrarile pot sa inceapa imediat ce vine primavara si nu se mai pierde timpul in derularea procedurilor in cursul anului viitor. Sper ca guvernul, in cel mai scurt timp, sa stabileasca investitiile si ministerele sa declanseze procedurile de achizitii in asa fel incat in ianuarie sa se semneze contracte", a precizat Traian Basescu.