Traian Basescu s-a tinut de cuvant si l-a desemnat, ieri, pe liberalul Calin Popescu Tariceanu pentru functia de prim-ministru. Dupa cum era de asteptat, PSD s-a grabit sa spuna ca nominalizarea lui Calin Popescu Tariceanu "contravine atat votului popular exprimat de o maniera clara in 28 noiembrie, cat si votului din Parlament pentru desemnarea presedintilor celor doua Camere parlamentare”. Primul argument a fost desfiintat chiar de catre seful statului care, odata cu desemnarea lui Tariceanu, a amintit de caracterul pur electoral al Uniunii PSD+PUR, fapt care, din punct de vedere juridic, reduce cota PSD la strict 160 de parlamentari - cu unul mai putin decat Alianta "D.A.”. In ceea ce priveste alegerea celor doua roze - Nastase si Vacaroiu - in fruntea Camerei Deputatilor si Senatului, meritul apartine strict PRM, partid blamat din toate pozitiile si pus pe lista neagra de candidatul Adrian Nastase. Ca urmare, referirile PSD la "majoritatea parlamentara”, care i-a permis sa-si protapeasca oamenii in fruntea celor doua Camere denota doar un exces de ipocrizie si oportunism. In pofida nemultumirii PSD, Tariceanu a demarat, la doar cateva ore dupa nominalizarea sa, consultarile cu toate partidele parlamentare, cu scopul declarat de a obtine sprijinul politic necesar validarii si desfasurarii in bune conditii a activitatii viitorului guvern. Bun cunoscator al duplicitatii PSD, Traian Basescu a avut grija sa precizeze ca Tariceanu trebuie sa se consulte cu toate partidele parlamentare, in context fiind mentionat in mod explicit si PRM. In mod evident, Basescu a vrut sa preintampine astfel eventuale comentarii din partea PSD care, desi profita din plin de sprijinul partidului condus de Corneliu Vadim Tudor, nu s-ar jena defel sa acuze Alianta de colaborare cu "extremistii” din PRM. Tot pe teme de consultari, premierul desemnat a tinut si el sa anunte ca va prezenta PUR o noua oferta de colaborare - parlamentara si nu numai.

Acordul cu UDMR va deveni unul politic

Mai mult, Tariceanu s-a aratat dispus sa includa in programul de guvernare al Aliantei si propunerile altor partide in schimbul obtinerii sprijinului parlamentar. Din declaratiile lui Tariceanu s-a mai aflat ca acordul parlamentar deja incheiat intre Alianta si UDMR se va transforma, in urmatoarele zile, intr-un acord politic de guvernare, informatie care certifica prezenta UDMR in componenta viitoului Executiv.
Obligatiile pe care si le-a asumat Nastase cad in carca lui Tariceanu

Indiferent de cat sprijin va obtine Tariceanu, se stie de pe acum ca viitorul guvern va fi prezentat Parlamentului imediat dupa Craciun, pe 27 sau 28 decembrie, chiar daca validarea lui este pusa inca sub semnul indoielii. Contrar nemultumirilor afisate, cabinetul Tariceanu va trece sigur prin Parlament, nu de alta, dar altfel se ajunge la alegeri anticipate, varianta respinsa fara urma de indoiala de cel putin trei partide: PSD, PUR si UDMR. Problema este ca adversarii Aliantei - in primul rand PSD - pot sa se tina de sicane, mai ales ca Basescu si Tariceanu au anuntat deja ca doresc sa impuna cota unica de impozitare pana la sfarsitul acestui an, pe calea unei ordonante de urgenta. Emiterea unui asemenea act, pana cel tarziu la 31 decembrie a.c., ar permite intrarea lui in vigoare cu data de 1 ianuarie 2005, in caz contrar fiind obligatoriu sa se mai amane cu un an. Cum PSD s-a declarat insa adversarul acestei masuri fiscale, este posibil sa incerce amanarea intrarii guvernului Tariceanu in paine inainte de sfarsitul anului in curs.

Problemele incep cu adevarat dupa evacuarea PSD de la Palat

Sa zicem insa ca Alianta va trece peste toate obstacolele si isi va instala propriul guvern la Palatul Victoria. Chiar daca, dintr-un anumit punct de vedere, se poate vorbi atunci de o reusita a Aliantei - evacuarea PSD de la guvernare -, adevaratele probleme de abia atunci o sa inceapa, deoarece viitorul Executiv va fi constrans sa respecte toate acordurile convenite de PSD cu FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana. Pentru cine nu stie, amintim ca respectivele acorduri impun cresterea preturilor la energie, combustibil si gaze - masuri care vor afecta direct marea masa a populatiei, inchiderea unor intreprinderi nerentabile - urmata de cresterea somajului, diminuarea productiei siderurgice - ceea ce va duce la aparitia altor nemultumiri. In aceste conditii, este sigur ca Alianta se va confrunta nu numai cu scaderea popularitatii sale in ochii romanilor, ci si cu ostilitatea parlamentarilor pesedisti si a partenerilor lor. Ramane de vazut cum vor trece liberalii si democratii cel mai greu examen politic din intreaga lor cariera post-decembrista. Cert este ca o reusita a Aliantei nu numai ca ar parafa certificatul de deces al dominatiei comunismului si neo-comunismului in Romania, dar ar marca si nasterea unui redutabil adversar al partidului-stat infiintat, in decembrie 1989, de nomenclaturistii ceausisti de mana a doua, imediat dupa ce au reusit sa raposeze originalul din fruntea PCR.