AmosNews: Sofismele lui Basescu (Autor: OCTAVIAN ANDRONIC)

Sofismele gen Basescu sunt unice. Indestructibile. Zice domnia sa ca nu se amesteca in procesul electoral interior din PDL. Si incearca sa ne convinga ca demolarea lui Blaga, acuza de incompetenta si de partizare cu dusmanul constituie neamestec. Doar niste observatii apartinand unui simplu spectator de pe margine. In acelasi timp, presedintele tine sa precizeze ca daca s-ar amesteca, ar face-o doar cand va constata ca competitia e incorecta. Adica, daca se va dovedi ca Elena Udrea este impiedicata sa castige, cum de altfel doreste el. Altminteri, Traian Basescu vrea sa dea impresia ca este o persoana animata doar de dorinta ca in PDL sa castige cel mai bun. Doar ca precizeaza din capul locului cine considera el ca este cea mai buna.
Iesirea la rampa cu un discurs de o violenta nemaimanifestata pana acum la adresa unui lider sau a unei formatiuni politice are o explicatie de ordin psihologic: marea, enorma sa frustrare in fata unei situatii in care nu mai detine instrumente de interventie. In cei opt ani de cand este in scaun cea mai fasta etapa a sa a fost cea in care Boc era sef de partid si premier. Instrumentul perfect, fara ambitii proprii, fara personalitate, Boc a aceptat ca pe un lucru firesc sa-i cedeze initiativa in orice situatie si sa nu-i iasa din cuvant. A fost si suprema revansa a presedintelui dupa perioada sumbra in care Tariceanu ii alungase partidul de la putere si nici pe el nu-l prea baga in seama. Acum Basescu trece printr-o incercare similara. Doar ca, in locul unei jucarii pe care inca ar mai putea sa o manevreze prin Boc - partidul - acum se vede lipsit si de aceasta. Pentru un presedinte-jucator este suprema umilinta si ura sa nedisimulata fata de Blaga, este expresia unei veritabile disperari. Alegerile din PDL constituie ultima sa sansa de a putea reveni in joc. Altminteri va fi "out" si nu-i va mai ramane decat s-astepte resemnat deznodamantul si consecintele unei cariere ratate.
Manat de aceeasi obiectivitate, Basescu justifica lipsa dialogului sau cu PDL-ul printr-un argument exclusivist: nu pot sa comunic cu actuala echipa! De ce? Uite asa, ca nu-mi place mie! Eu vreau dialog cu Udrea si Boc - pare el sa spuna prin actiunea la adresa PDL. Calauzindu-se dupa un vechi proverb: "Eu te-am facut, eu te omor!"