Punctul pe Y. Ar mai putea Basescu sa salveze PDL-ul?( Autor: Octavian ANDRONIC)
Din cate il stiu eu, de vreo 20 de ani incoace, Traian Basescu nu prea arunca vorbe in vant - chiar daca cel mai adesea spusele sale ar trebui intelese exact pe dos. Una care trebuie inteleasa dincolo de aspectul sau doar aparent glumet este cea referitoare la explicatiile date de presedinte in legatura cu acuzele care i se aduc cum ca ar fi cam dictator. Explicand si argumentand ca nu se baga in treaba nimanui - altfel decat cu cele mai bune intentii - a afirmat ca nu se amesteca in conducerea PDL-ului, desi ar putea sa o faca mult mai bine.
Cu siguranta ca asa este - si ma refer aici la calitatea conducerii. Este o chestiune unanim acceptata - ca oricine ar fi condus partidul mai bine decat dl Boc. Desi aceeasi impresie exista in legatura cu faptul ca dl Boc conduce conform indicatiilor pe care le primeste de la domnul presedinte. De unde, atunci, acest repros implicit?
Realitatea - pe care destul de putini o cunosc - este ca Emil Boc nu prea mai este baiatul modest si ascultator de la inceputul guvernarii, trup si suflet pentru cel care a facut din guralivul parlamentar de Cluj un lider politic. In special dupa ce a trecut marile hopuri ale guvernarii - restrictiile salariale si bugetare - pentru care a iesit la bataie, aparandu-l cu propria sa persoana, presedintele - Emil Boc a inceput sa prinda curaj si sa creada ca e mai valoros chiar decat i se parea si lui. Au existat, in ultima vreme, cateva situatii in care Traian Basescu i-a sugerat sau chiar i-a recomandat ca ar fi util sa faca pasul inapoi si sa lase pe altcineva la conducerea partidului si a guvernului, dar Boc a refuzat, invocand faptul ca situatiile dificile tocmai fusesera depasite. Cu siguranta ca Traian Basescu nu este atat de naiv incat sa nu-si dea seama cati bani face Boc si cat de slab si incompetent este guvernul pe care-l conduce acesta, dar situatia in care singur s-a pus devine imposibila. Cu atat mai mult cu cat nu are nici un chef sa fie acuzat si de faptul ca intra mereu in conflict cu propriile sale guverne, dupa ce a patit cu Tariceanu.
Situatia devine insa exploziva. Manifestatiile de protest din ultimele doua saptamani reclama demisia presedintelui ca o sanctiune pentru faptul ca nu reuseste sa rezolve problema guvernului - institutia care poarta raspunderea pentru aproape tot ce se scandeaza in piata. Cred, totodata, ca Basescu ar fi preferat sa livreze protestatarilor capul unui Motoc mai acatarii decat Baconschi. De ce n-a facut-o? O explicatie ne furnizeaza o persoana aflata multa vreme in apropierea presedintelui si care cunoaste culisele puterii: Adriana Saftoiu. Ea sustine ca Boc ar fi refuzat din nou o astfel de cerere, convins ca detine atributele necesare depasirii situatiei. Iar presedintelui nu i-a mai ramas decat sa-l ciupeasca in interventia de miercuri, spunand ca ar conduce mai bine partidul. Lucru care ar putea sa rezolve propria sa solutie: sa lase presedintia in seama altora si sa se concentreze asupra conducerii partidului, care in sondaje a reusit sa atinga cotele istorice de dupa dezastruoasa guvernare din 1997-2000.
P.S. Cel mai clar semn al pierderii continue de teren al PDL il reprezinta cedarea functiei de ministru de Externe, la presiunile tot mai mari ale UNPR - puiul de cuc, care-si arunca colocatarii afara din cuib.