Presedintele Traian Basescu a declarat sambata intr-o emisiune Pro TV ca functionarii de la Finante "nu au dreptul sa se revolte", deoarece sindicalistii care ii reprezinta au insistat pentru mentinerea stimulentelor, "un sistem clientelar". Seful statului a facut si aprecieri la adresa mai-marilor din PDL.

Basescu a fost intrebat daca este de parere ca e nevoie sa se revolte oamenii "pe holuri" pentru a fi rezolvata problema salariilor functionarilor din Ministerul de Finante. "Oamenii aceia nu au dreptul sa se revolte pentru ca au fost doi ministri ai finantelor, Remes si Vladescu, care s-au intalnit cu capii Finantelor si cu sindicatele si i-au intrebat: 'Nu vreti sa trecem pe o grila de salarizare corecta si sa renuntam la sistemul de stimulente care nu se stie cat va mai merge?' Iar raspunsul sindicatelor, raspunsul capilor Finantelor din teritoriu si de la minister a fost: 'Nu, mentinem sistemul clientelar'. Acest sistem de stimulente ii face dependenti de fiecare director, directoras si sef de serviciu pe subordonati", a afirmat seful statului. Presedintele a precizat ca fostul ministru de finante Gheorghe Pogea i-a ascuns premierului Emil Boc sistemul de stimulente de la minister, in timp ce succesorul acestuia, Sebastian Vladescu, nu a introdus "sistemul de performanta" solicitat.
"In sedinta de guvern cand s-a stabilit comasarea sporurilor cu salariul si aceasta grila provizorie de salarizare care functioneaza pentru 2010 sa fie unificata, sa spunem, ministrul de finante al acelui moment i-a ascuns premierului existenta acestui sistem", a spus Basescu. Intrebat daca s-a referit la Sebastian Vladescu, presedintele a negat: "Nu, la unul dinaintea lui", a replicat el.
"Pogea era ministru de finante cand s-a facut comasarea sporurilor", a admis apoi Basescu. Intrebat, de asemenea, cand a aflat despre aceste lucruri Emil Boc, seful statului a spus: "Acum, odata cu scandalul, iar eu am aflat cu vreo doua luni inainte de acest lucru si l-am avertizat pe ministrul de finante sa nu mai faca plati nediscriminatorii in asa-zisul sistem de stimulente si sa introduca sistemul de performanta. Nu a facut-o", a afirmat Basescu, comentand problema salarizarii functionarilor din sistemul fiscal. Presedintele Traian Basescu s-a referit si la sistemul bancar despre care a spus ca beneficiaza de un exces de lichiditate.
"In momentul de fata este un exces de lichiditate pe piata in conditiile in care bancile totusi nu crediteaza asa cum ne-am dori economia, iar populatia este extrem de reticenta sa mai ia credite. (...) Bancile au uitat acum si apelurile guvernatorului Bancii Nationale si apelurile mele din perioada in care dadeau credite cu buletinul. Au uitat, iar acum se uita in traista si constata ca tot mai multe credite au devenit neperformante, or, prudenta lor este de inteles acum. Slava Domnului ca au devenit mai prudenti, pe de o parte. Pe de alta parte, nu este permis sa impinga toata nesabuinta lor din perioada in care dadeau credite cu buletinul in spinarea celor care au credite. Trebuie impartit riscul", a afirmat Basescu.

Despre Boc....

Presedintele a precizat ca premierul Emil Boc va ramane in functie inca doi ani. Intrebat daca Boc va ramane premier pana la finalul mandatului sau, presedintele a replicat: "Nu eu schimb premierul. N-are cum sa ramana pana la finalul mandatului meu, pentru ca mandatul parlamentar este pana in 2012, iar mandatul meu se termina in 2014". Totusi, Basescu da sanse mari ca actuala coalitie sa guverneze si dupa 2012. "Eu va pot spune ca actuala majoritate, v-o spun foarte deschis, are sanse foarte mari sa guverneze si dupa 2012, cu toata inflorirea care pare a fi pe fata... (opozitiei - n.r.)", a adaugat seful statului.

Despre Blaga....

Presedintele Traian Basescu a spus ca Vasile Blaga este unul dintre politicienii foarte puternici ai PDL, care poate castiga alegerile interne pentru sefia partidului, dar s-a aratat rezervat in sansele acestuia de a castiga presedintia, daca ar candida.
"Il vad ca fiind unul din politicienii foarte puternici ai PDL, care poate castiga alegerile interne in partid. Nu stiu daca ar putea castiga in afara partidului, dar in interiorul partidului Blaga poate castiga alegerile", a declarat seful statului, chestionat in legatura cu aspiratiile lui Vasile Blaga de a conduce PDL.
Basescu s-a aratat insa rezervat in privinta eventualitatii ca Vasile Blaga sa castige si o competitie electorala pentru presedintia Romaniei.
"Nu (poate castiga prezidentialele - n.r.), dar sa conduca partidul poate. Pentru presedintie m-as uita totusi la oameni de gen Baconschi, poate Preda", a spus seful statului.

Udrea mai are de invatat ca sa fie premier

Presedintele Traian Basescu apreciaza ca Elena Udrea este unul dintre cei mai buni politicieni ai PDL, insa sustine ca, pentru functia de premier, presedinte de partid sau sef al statului este nevoie, pe langa inteligenta si abilitate, de experienta de viata. "Exclud un candidat femeie si la presedintia partidului, si la presedintia Romaniei. Nu exclud candidatura, exclud sansa de a castiga", a precizat Traian Basescu. Intrebat daca se refera la Elena Udrea cand vorbeste despre sansa femeilor de a conduce PDL sau Romania, Basescu a spus ca este vorba si de politicieni precum Sulfina Barbu sau Roberta Anastase. Cat priveste o eventuala sustinere pentru ca Elena Urdea sa conduca guvernul, Basescu s-a aratat categoric impotriva.
"Nu, si o sa va spun de ce. Va aduceti aminte ca eu am fost promotorul in partid al promovarii tinerilor. Am ajuns intre timp la o concluzie. Este extraordinar de bine sa promovezi tineri, dar trebuie sa fii foarte atent unde ii ajuti sa ajunga atunci cand poti sa ii ajuti, pentru ca functiile inalte gen prim-ministru, presedinte, dincolo de forta, implica o experienta de viata", a explicat seful statului. El a aratat ca inteligenta si abilitatea in politica nu sunt criterii suficiente pentru ca un politician sa ocupe cele mai importante functii la nivel executiv.
"Nu e suficient sa fii inteligent si aici v-o descriu pe doamna Udrea: inteligent, ambitios, capabil de negociere, extrem de rezistent in batalia politica, deci as spune, la varsta dansei, 36-37 de ani, unul din cele mai bune produse ale politicii PDL in ultimii ani, dar de aici pana la functia de prim-ministru sau presedinte de partid e cale lunga. Sunt functii care necesita experienta de viata", a subliniat Traian Basescu.