O misiva trimisa ieri Parlamentului de catre presedintele Basescu a surprins nu numai opozitia, ci si puterea. Concret, este vorba despre refuzul sefului statului de a nominaliza cate un candidat pentru Consiliile de Administratie ale SRTV si SRR pe motiv ca trebuie stopata odata "imixtiunea politicului” in activitatea radioului si televiziunii publice.
Pentru ca acest lucru sa se intample, Basescu a cerut modificarea urgenta a actualului cadru legislativ in asa fel incat SRR si SRTV, institutii bugetare, sa functioneze independent de factorul politic si in folosul exclusiv al cetatenilor. Initiativa prezidentiala a prins insa pe picior gresit PD si PNL, care de altfel nici nu s-au mai pliat de aceasta data pe vointa lui Basescu, ci au decretat scurt: "continuam procedura numirii si validarii membrilor celor doua consilii”. Atitudinea de fronda a celor doua partide ale Aliantei a fost intarita si de premierul Calin Popescu Tariceanu, care a afirmat la randul sau ca trebuie respectat cadrul legal chiar daca Presedintia nu va fi reprezentata: "Din perspectiva mea, fiecare institutie are dreptul sa procedeze cum crede de cuviinta”. In aceeasi nota cu Tariceanu, Adrian Nastase a apreciat si el ca legea permite celor doua Consilii de Administratie sa functioneze cu mai putini membri - cel putin 9 fata de numarul maxim, 13 - prin urmare Traian Basescu este liber sa nu-si exercite dreptul de a numi cei doi reprezentanti ai Presedintiei, unul la TVR si celalalt la radio.

Partidele si-au prezentat candidatii

Concluzia: toate partidele si-au prezentat public candidatii, care urmeaza sa fie audiati chiar de astazi in comisiile de specialitate. Tinand cont de intreg tabloul general - format atat din prevederile legale cat si din interesele politice, initiativa lui Traian Basescu de depolitizare a celor doua posturi publice de radio si televiziune mai are o sansa doar daca PD (readus la ordine si obligat sa faca un efort supraparlamentar) va reusi sa determine modificarea legii de functionare a SRR si SRTV in cateva zile - fapt mai curand improbabil.

Geoana a reusit sa scape de Seuleanu

Pentru ca tot vorbim de viitoarele conduceri ale SRR si SRTV, trebuie remarcat ca PSD (recte Mircea Geoana) a reusit sa-l elimine pe favoritul lui Nastase, Dragos Seuleanu, de pe lista candidatilor sustinuti de social-democrati. La fel de adevarat este ca, dintre cele trei locuri revenite PSD, Nastase si-a "revendicat” doua propuneri - Mirela Fugaru si Dan Preda - iar Ion Iliescu una - Andrei Alexandru. Daca asta este de bine sau de rau pentru Geoana si unitatea social-democratiei, rozele stiu mai bine.