Presedintele Traian Basescu sustine ca "a abandonat politica nederanjarii" statelor vecine in privinta nerespectarii drepturilor minoritatilor romane. Seful statului a precizat insa ca nu le va cere romanilor din jurul frontierelor sa nu fie loiali statelor pe teritoriul carora traiesc.
"Foarte multi ani, Romania a avut o politica de a crea impresia bunelor relatii cu vecinii, sacrificand chiar interesele minoritatilor, nevorbind despre drepturile acestora si necerand vecinilor ca drepturile minoritarilor romani sa fie respectate. Eu am abandonat aceasta politica a nederanjarii vecinilor pe probleme legate de drepturile minoritatii romane si, fie ca am discutat cu presedintele Iuscenko, fie ca am discutat cu presedintele Voronin, fie ca am discutat cu presedintele Tadic sau cu presedintele Ungariei, nu am ezitat sa ridic problema drepturilor minoritatilor din jurul frontierelor Romaniei, chiar daca acest lucru a parut mai neobisnuit in politica romaneasca si a starnit critici chiar din partea presei romane sau a politicienilor romani", a afirmat Traian Basescu, la Congresul International al Jurnalistilor Romani de Pretutindeni.
"Minoritatile sunt un element care ne leaga de statele vecine si nu un element care ne dezbina, care ne desparte. Pentru a ne lega insa solid, temeinic, drepturile minoritatii romane din jurul frontierei trebuie sa fie respectate, pentru ca aceste minoritati sa fie chiar liantul cel mai important al relatiei bilaterale cu Kievul sau cu Belgradul sau cu Budapesta", a mai explicat Traian Basescu.