Cotidianul.ro : "Basescu da foc Romaniei. Actioneaza dupa principiul dupa mine potopul!"

Antonescu il compara pe președintele suspendat cu Nicolae Ceaușescu

Președintele interimar Crin Antonescu a declarat, vineri seara, la Romania TV ca presedintele suspendat actioneaza precum imparatul Nero si ca, prin ceea ce face, da foc Romaniei.
"Poate sa ne faca paiate, ticalosi, dar sa ne acuze ca vrem sa ducem tara la rusi este nedrept", a declarat Antonescu la Romania TV, precizand ca Traian Basescu are o tactica distructiva: "Domnul Basescu face deservicii ingrozitoare acestei tari, actioneaza neronian, da foc Romaniei. Actioneaza dupa principiul "dupa mine potopul!".
Antonescu crede ca afirmațiile lui Basescu potrivit carora in Romania este o lovitura de stat sunt iresponsabile, mai ales ca vine de la un șef de stat, și l-a invitat, ironic, pe președintele suspendat sa scrie NATO și oficialilor din SUA daca crede ca e vorba de așa ceva. Crin Antonescu considera ca Traian Basescu se comporta precum Nicolae Ceausescu "spre sfarsit".
"Orice om a vrut sa lamureasca ce s-a intamplat, de fapt, in Romania și au hotarat ca nu a fost lovitura de stat. Sigur, se mai vorbește despre viteza, despre faptul ca nu au mai fost anunțați. Dar Basescu vorbește despre lovitura de stat in condițiile in care eu, ieri, in ședința CSAT am facut o propunere dupa toate canoanele, ea nu a fost acceptata și eu mi-am retras-o. Nu așa se dau loviturile de stat. Traian Basescu poate sa iasa și sa strige in Romania ca o Comisie a Senatului este, de fapt, o gașca de politruci care vor sa submineze statul. Sunt curios ce cred cei de la Washington de felul in care vorbește președintele suspendat de senatorii Romaniei. Politrucii sunt cei pe care ii numeau bolșevicii pe langa cadrele militare ca nu cumva sa treaca de partea cealalta. Eu am auzit cuvinte grele, dar ca asta ca "vom infunda pușcaria", nu am mai auzit-o de la Nicolae Ceaușescu. Basescu crede ca cine pierde prezidențialele se duce la Rahova, dar nimeni din cei pe care ii cunosc eu nu are intenția și nu va avea posibilitatea, dar am absoluta convingere ca nu vor mai exista puncte politice legate de condamnarea cuiva. Nimeni nu are in plan haituirea, arestarea lui Traian Basescu. Eu ii amintesc lui Basescu ca eu nu am niciun fel de problema cu justiția. Traian Basescu este singurul lider european fost comunist. Dar nu poate sa vina sa ne faca pe mine și pe Ponta comuniști, pe mine care n-am fost nici macar membru PCR și Ponta care avea 16 ani la Revoluție", a spus președintele Romaniei.
Presedintele interimar a explicat ca in ciuda discursului dur folosit de catre Basescu, nu s-a simtit niciodata amenintat: "Pe mine Traian Basescu nu a incercat niciodata sa ma santajeze pentru ca nu avea cu ce. Dar a incercat in repetate randuri sa ma intimideze. A facut insa cu multi altii povestea asta cu santajul. De cate ori nu l-am laudat, am spus si acum ca e un om inteligent si ca e pacat de dansul. Probabil tipa la mine ca sa se sperie altii, alti oameni care sunt angajati in aceasta lupta politica".
Crin Antonescu a afirmat, vineri seara, ca schimbarea sefului unei institutii nu inseamna distrugerea institutiei respective si a subliniat ca acuzatiile lui Traian Basescu potrivit carora ar vrea sa destructureze serviciile aduc deservicii Romaniei dar si acestor institutii.
Antonescu a facut referire la solicitarea sa de revocare a sefului STS, generalul Marcel Opris, respinsa de CSAT.
"In primul rand, sa admitem, totusi, ca traim intr-o tara suficient de democratica incat sa intelegem toti ca schimbarea sefului unei institutii nu inseamna distrugerea institutiei respective. Sigur, Traian Basescu, care (...) atunci cand vorbeste de persoana sa crede ca vorbeste despre statul roman in ansamblu, in intregime, poate sa faca astfel de confuzii. Traian Basescu, de fapt, ca sa nu o mai lungim, intelege asa: prin justitie independenta, justitia ai carei conducatori i-a numit el, prin structuri ale statului, serviciile ale caror conducatori i-a numit el si prin stat pe sine insusi", a afirmat presedintele interimar.
Antonescu a precizat ca nu a intentionat nicio schimbare la nivelul sefilor serviciilor, carora le-a cerut doar sa-si faca meseria si sa nu se amestece in lupte politice.
"Eu am spus, foarte clar, nu intentionez nicio schimbare pentru ca nu e normal, nu e legitim sa spunem asa (...), le-am cerut tuturor acestor oameni, sefilor serviciilor, cand ne-am intalnit, foarte limpede, doua lucruri si numai doua, sa-si faca meseria, evident, respectand legea si sa nu se amestece sub nicio forma sau sa nu se lase amestecati de catre altii, nici de o parte, nici de alta, in aceasta batalie politica, fireasca, pe care o reprezinta un referendum. Credeti ca daca era o conspiratie pentru schimbarea domnului general Opris sau altui sef de serviciu chiar nu se putea rezolva votul dlui Fota sau nu se gandea acest lucru?", a afirmat Crin Antonescu.
El a adaugat ca nu a participat la nicio conspiratie in viata lui si considera inchis cazul legat de solicitarea de revocare a sefului STS, cu atat mai mult cu cat s-a dat curs imediat solicitarii de suspendare a serviciilor de telefonie speciala catre Traian Basescu.