Senatorul PSD Serban Nicolae a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca va propune conducerii partidului sa solicite infiintarea unei comisii parlamentare pe tema suspendarii presedintelui si a estimat ca votul in plen asupra suspendarii ar putea avea loc in aprilie.
Serban Nicolae a afirmat ca va propune, azi, conducerii PSD, ca partidul sa sustina, in dezbaterea din Parlament privind solicitarea de suspendare a presedintelui Traian Basescu, instituirea unei comisii de ancheta. Aceasta comisie ar trebui sa dezbata solicitarea de suspendare a presedintelui Basescu si, in opinia senatorului PSD, va putea completa "cu date suplimentare" sesizarea depusa initial de social-democrati.
"Mass-media releva aproape in fiecare zi un nou caz de incalcare grava a Constitutiei, de biletele, de interventii pentru favorizarea unor agenti economici privilegiati, iar aceasta comisie ar asigura un demers obiectiv de colectare de noi date care confirma incalcarea Constitutiei de catre domnul Traian Basescu si ar alcatui un tablou complet al acestor date", a precizat Nicolae. El a motivat necesitatea acestei comisii care sa faca "o permanenta actualizare" a eventualelor cazuri de incalcare a Constitutiei de catre seful statului prin aceea ca sesizarea depusa initial de PSD nu a cuprins decat elementele aparute pana atunci, iar ulterior "au aparut o serie intreaga de fapte din ce in ce mai grave in legatura cu modul in care Traian Basescu isi exercita functia de presedinte".
Basescu mai presus decat Constitutia
Serban Nicolae a afirmat ca printre presupusele incalcari ale Constitutiei savarsite de Basescu se regasesc unele care intra intr-o "zona mult mai grava decat simpla incalcare a unei dispozitii constitutionale referitoare la medierea intre partide, intre puterile statului". Senatorul social-democrat a dat exemplul "muteniei" presedintelui Basescu in ce priveste asa-zisul referendum din Tinutul Secuiesc pentru obtinerea autonomiei pe criterii etnice. "Faptul ca seful statului, si la ora actuala, trateaza aceste lucruri foarte grave ca fiind niste consultari sau sondaje de opinie facute intr-o maniera speciala este foarte grav. E ca si cum, asa cum spune un caz cunoscut de juristi, ca 'de ce nu a intervenit X la viol', iar raspunsul este 'ca a crezut ca tipa tipa de placere'. Asa si cu domnul Basescu, Domnia Sa crede ca referendumul care vizeaza aceste acte secesioniste sunt un fel de sondaje de opinie sau forme de consultare", a declarat Nicolae.
El a precizat ca o astfel de comisie, daca va fi infiintata, si-ar putea desfasura activitatea pe un termen de cel mult 30 de zile. Nicolae a adaugat ca din aceasta comisie vor putea face parte reprezentantii tuturor partidelor parlamentare, inclusiv "cei mai fanatici suporteri" ai lui Traian Basescu. Senatorul social-democrat a mai spus ca, daca aceasta comisie nu va fi infiintata, sesizarea depusa de PSD in vederea suspendarii presedintelui va fi trimisa de Birourile Permanente ale Parlamentului direct la Curtea Constitutionala.
El a mentionat ca, din primele estimari facute de social-democrati, un vot in plen pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu ar putea avea loc in cursul lunii aprilie, in conditiile unor termene rezonabile de activitate atat pentru comisia parlamentara speciala, cat si pentru Curtea Constitutionala.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, ieri, la Pro Vest, ca social-democratii vor cere infiintarea comisiei de ancheta parlamentara, pe care a denumit-o "Comisia Watergate", care sa investigheze toate acuzele privind incalcarea prevederilor constitutionale de catre Traian Basescu.