Presedintele Traian Basescu este convins ca Romania va deveni membra cu drepturi depline a Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007. Declaratia de ieri survine la putin timp dupa ce Olli Rhen, comisarul european pentru extindere, a avertizat ca instabilitatea politica din Romania pune in pericol integrarea in UE.
Avertismentul dat de comisarul european pentru extindere, Olli Rhen, a fost contracarat prompt de presedintele Traian Basescu. „Va mai fac un anunt. Romania va intra in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007“, a spus presedintele la finalul discursului sau tinut la seminarul cu tema „Noua Europa: Cine se teme de democratizare?“, organizat la initiativa Asociatiei studentilor din Facultatea de stiinte Politice a SNPA, in colaborare cu International Association for Political Students. Presedintele a tinut sa precizeze si ca raportul de monitorizare din toamna acestui an „va marca progresul Romaniei in indeplinirea obligatiilor pe care si le-a asumat cand a semnat Tratatul de Aderare la Luxemburg, in aprilie 2005“.

„Nu voi fi un presedinte invins de structuri“

Presedintele Traian Basescu a admis insa ca tranzitia in Romania nu s-a incheiat, drumul fiind inca lung. „Tranzitia se incheie cand nu mai exista decalaj intre lege si aplicare. Romania mai are un drum de parcurs pana acolo“, le-a spus Basescu studentilor. El a remarcat ca Romania, dupa 15 ani de la Revolutie, inca mai are probleme la nivel institutional si a amintit ca au existat situatii cand institutiile de forta ale statului au refuzat sa apere democratia, referindu-se explicit la mineriade.
„In Romania exista institutii si structuri care blocheaza reformele pentru a nu-si pierde privilegiile. Spre exemplu, Ministerul de Interne a fost invatat sa aiba controlul asupra vietilor populatiei si nu va renunta cu usurinta, pentru ca nu stie sa faca altcumva. Diferenta dintre structurile pentru putere in regimurile totalitare si cele democrate este ca, in primele, aceste structuri lucreaza impotriva cetateanului, in timp ce intr-o democratie ele functioneaza pentru cetatean“, a spus presedintele.
Basescu a tinut sa-i asigure pe studenti ca nu va fi un presedinte invins de „structuri“, facand aluzie la fostul presedinte Emil Constantinescu. „Nu voi fi un presedinte care sa declare, la finalul mandatului, ca am fost invins/castigat de structuri“, a declarat Basescu.