Constiinta unui Liberal de Stanga: Ce ne spune noua basescu

Iesirea lui basescu, de sambata seara, a avut un singur scop: sa lanseze campania electorala pentru europarlamentare a PPE in Romania (faptul ca PPE inseamna acum nu doar PDL si UDMR, ci si Miscarea Populara sau Forta Usturoiului e doar un amanunt). PPE risca sa si-o ia zdravan in freza (bine, nu va fi singurul lovit!), pe motiv de austeritate. Si atunci nu exista decat o linie de aparare: "austeritatea a functionat, suntem salvati, nava a fost adusa in port!"
Ca un lider populist ce se afla, basescu a facut si un exercitiu de pupat poporul in fund, cu "omagiile" lui referitoare la suferintele romanilor, care au suportat cu stoicism "austeritatea", pentru ca acum sa-i guste fructele. Care fructe, insa, ca ea nu tine de foame, nu tine de cald, nu genereaza locuri de munca, alunga milioane de oameni din tara, lasa in ruine sistemele de educatie, de sanatate, de protectie sociala? E basescu atat de idiot sa creada ca toate astea vor fi uitate, de dragul inscrierii in deficitul bugetar negociat cu CE si cu FMI?
Nimeni nu traieste cu gandul ca viata lui trebuie sa fie subordonata imperativului mentinerii echilibrelor macroeconomice. Cu ce s-ar deosebi asta de comunism, de modul de gandire de atunci? De fapt, ni se spune ca intre cele doua sisteme nu exista, in esenta, prea mari deosebiri, doar ca in comunism societatea era ceva mai echitabila. Gandirea totalitara n-a disparut, si-a schimbat doar infatisarea si discursul, iar liderii actuali manifesta acelasi dispret fata de democratie si de vointa cetatenilor ca si liderii comunisti, daca nu mai rau.
Evident, discursul lui a fost si o pledoarie pro domo. E din ce in ce mai obsedat de ceea ce se va scrie despre el in cartea de istorie. Pentru romanul de rand asta este ultimul lucru care conteaza. Pentru toata ceata de basisti, mai mult sau mai putin intelectuali, este un lucru fundamental, pentru ca si-au legat numele de basescu, si sunt judecati in functie de el. Asa ca vor pune umarul la constructia statuii lui basescu din manualul de istorie. Masina de propaganda se va ambala in lunile care urmeaza. Si iarasi tampeniile dementului vor oculta dezbateri importante, si in primul rand pe aceea a noului proiect national. Care, macar teoretic, ar trebui sa fie intrinsec noii Constitutii. In loc de asta vom prinde muste impreuna cu basescu. Spor la treaba!