CorectNews informeaza: Dezinformari in serie (Autor: Sorin Rosca Stanescu)
Tocmai am fost martorii unei penibile umillinte la care s-a expus Presedintele Romaniei. Se pare ca Sulina i-a fost de rau augur, intrucat discursul rostit de domnia sa acolo s-a dovedit a fi plin de ineptii. Si ma voi referi acum doar la doua. Pentru ca tema statelor unite ale Europei am abordat-o deja.
La Sulina, Presedintele Romaniei i-a batut obrazul primului ministru al Republicii Moldova. In sensul ca nu va uita prea usor un presupus afront. Conform afirmatiei locatarului de la Cotroceni, Guvernul Republicii Moldova a luat decizia de a schimba denumirea unui manual din "Istoria Romanilor" in "Istoria". Ceea ce ar reprezenta un soi de insulta la adresa statului nostru. Prompt, ferm si elegant, Vlad Filat, premierul Republicii Moldova, i-a atras atentia Presedintelui Romaniei ca daca ar fi fost mai bine informat, ar fi evitat sa cada intr-o grava eroare. Lasand la o parte exprimarea facuta in termeni diplomatici, omul politic din Republica Moldova ii spune, nici mai mult, nici mai putin, omului politic din Republica Romania ca a mintit. Ca a dezinformat opinia publica. Este o acuzatie grava. Inca si mai grav este faptul ca e adevarata. Ceea ce denota fie o crasa incompetenta la Cotroceni, gestionata de seful statului roman, fie rea-vointa din partea aceluiasi sef de stat, fie un simptom al unei boli, care se numeste mitomanie.
Si tot de la Sulina, Presedintele Traian Basescu mai deschide un front extrem de controversat, referindu-se la proiectul Rosia Montana. Dupa cum se stie, o companie, listata la bursa din Australia, intitulata Gold Corporation, se straduieste de mult timp sa obtina avizele necesare pentru a incepe exploatarea zacamintelor de aur de acolo. Academia Romana si nenumarate organizatii ale societatii civile s-au pronuntat impotriva acestui proiect. Motivele sunt in linii mari trei. Unul legat de mediu si care consta in faptul ca Gold Corporation nu a reusit sa demonstreze ca va reusi sa aplice cea mai performanta tehnologie bazata pe cianuri si care exclude orice pericol pentru mediu si sanatatea oamenilor. Al doilea, ca respectiva companie nu a reusit sa ofere suficiente asigurari ca, prin lucrarile efectuate, nu va compromite siturile istorice datand din perioada Daciei romane. Iar al treilea motiv este legat de cota infima de care, in urma exploatarii conform contractului initial, ar urma sa beneficieze partea romana. Pentru a contracara toate aceste suspiciuni contestate si semne de intrebare, Gold Corporation a gasit de cuviinta, de-a lungul ultimilor ani, sa faca eforturi financiare remarcabile pentru a reduce presa la tacere, in schimbul publicitatii, pentru a cumpara constiintele unor jurnalisti, care au acceptat sa faca turism in Australia pe banii corporatiei si sa plateasca la greu o serie de politicieni, care au devenit un fel de avocati ai proiectului Rosia Montana. Pentru a concluziona, nu exista inca toate avizele necesare pentru demararea proiectului si nu exista nici acceptul Comisiei Europene. Ceea ce exista, insa, sunt jongleriile de pe bursa australiana, unde actiunile companiei sunt speculate la greu. In aceste conditii, de la Sulina, Presedintele Romaniei a gasit de cuviinta sa-si dea verdictul. Intr-un fel, recidivand. Pentru ca domnul Traian Basescu a mai fost avocatul proiectului Rosia Montana si in timpul campaniei electorale pentru primul mandat prezidential. Si ce spune seful statului roman din Sulina? Ca acest proiect trebuie sa demareze. Dar este necesara o renegociere a cotei care ar urma sa revina statului roman. Si ce aflam de la Gold Corporation? Ca o asemenea renegociere este imposibila. Scurt pe doi. A fost prost sfatuit Presedintele Traian Basescu? A fost dezinformat si a dezinformat la randul sau? Sau este rea - credinta? Sau mitomanie?
Doua gogonate de acest fel, lansate in serie intr-o singura zi, nu pot fi decat extrem de dezonorante pentru cel care, conform Constitutiei, ii reprezinta pe romani.