stirileprotv.ro informeaza: Tabere de tigani in SUA. Un scenariu pe care Romania si-l asuma, daca se elimina vizele

In prima editie din acest sezon a emisiunii "Dupa 20 de ani", invitatul lui Cristian Leonte si al celor doi jurnalisti Claudiu Pandaru si Cristian Hostiuc a fost presedintele Traian Basescu, recent intors dintr-o calatorie ultra-mediatizata peste Ocean.
Traian Basescu a vorbit si despre promisiunea pe care a obtinut-o de la Barack Obama, in privinta vizelor.
Seful statului a precizat ca presedintele american Barack Obama isi asuma sustinerea modificarii legii pentru Visa Waiver.
Visa Waiver permite sederea in SUA pe o perioada de pana la 90 de zile, in scopuri de afaceri si turistice, fara a solicita viza.
"Evaluarea presedintelui Obama este ca trebuie ridicat nivelul de respingere de la 3% la 10%, si sa intervina un alt element important, care ne-ar avantaja extraordinar de mult, gradul de intarziere, adica cei carora li se acorda viza, daca pleaca in timp din teritoriul Statelor Unite, sau nu. Aici Romania sta foarte bine, are cetateni corecti", a declarat presedintele Traian Basescu la Pro TV.
Intrebat daca nu se teme ca, odata ce romanii vor merge in SUA fara vize, am putea asista la imagini cu tabere de nomazi romi, de genul carora pe care le vedem in prezent in Franta, Spania si Italia, presedintele Basescu a spus ca este un risc pe care autoritatile romane trebuie sa si-l asume. El a adaugat ca "nu putem sacrifica 20 de milioane de romani pentru 500.000".
La intrebarea cum ar putea Guvernul roman sa rezolve aceste situatii, Basescu a spus ca fiecare stat este responsabil de mentinerea ordinii pe teritoriul sau si ca a cerut partenerilor europeni sa nu solicite Romaniei sa impuna restrictii de circulatie cetatenilor sai.
In plus, seful statului a spus ca daca autoritatile din alte tari sunt deranjate de cersit, pot face o lege care sa interzica aceasta activitate.