Presedintele Traian Basescu a criticat vineri Guvernul si Parlamentul, care s-au luat la intrecere "cine da mai mult din banii publici", facand trimitere a initiativele legislative ale celor doua institutii prin care s-au acordat majorari de salarii, pensii si alte venituri, in contextul apropiatei campanii electorale. El a facut apel la responsabilitate din partea Guvernului, Parlamentului si sindicatelor.
Seful statului considera ca deprecierea cursului monedei nationale a fost generata de trei factori, unul dintre acesta fiind competitia intre Guvern si Parlament: "cine da mai mult din banii publici, confundand bugetul de stat cu bugetul de campanie". In opinia presedintelui, cel de-al doilea motiv care a generat aceasta situatie il reprezinta declaratiile contradictorii ale membrilor Guvernului, care "au trecut de la triumfalismul succesului economic la disperarea convocarii CSAT". El a adaugat ca un alt factor este faptul ca sindicatele au anuntat revendicari salariale "cu cifre care nu pot fi apreciate decat ca fiind nerealiste". "Efectul unei eventuale lipse de responsabilitate a Guvernului, Parlamentelor poate fi aducerea crizei la noi acasa", a spus Basescu, mentionand ca Romania are sanse, in mod normal, sa nu fie afectata de criza internationala.
Basescu a avertizat ca un guvern cu o sustinere de 20% in Parlament nu se poate angaja pentru viitorul cabinet si a indemnat partidele politice sa inceapa o dezbatere publica in aceasta campanie privind un proiect de lege pentru salarizarea bugetarilor. "Pe scurt, solutia pe care o propun inseamna responsabilitate, in primul rand pornind de la realitatea ca un Guvern cu 20% sustinere in Parlament nu se poate angaja pentru viitorul Guvern. Ar fi nelegitima orice angajare de catre acest guvern a obligatiilor pentru urmatorul guvern", a spus Basescu. Seful statului a apreciat ca solutia pentru depasirea acestei situatii o reprezinta responsabilitatea si prudenta, lucruri pe care le asteapta in negocierile dintre Executiv si sindicate, pe tema salariilor.