Presedintele Traian Basescu, liderul PSD, Mircea Geoana, precum si o serie de reprezentanti din Guvern s-au intalnit, joi seara, la Vila Lac pentru a discuta despre viitorul coalitiei de guvernare. Surse din PD-L spun ca presedintele Traian Basescu i-ar fi propus lui Geoana postul de premier, in schimbul desemnarii unui candidat comun PSD-PD-L la alegerile prezidentiale. Candidatul ar fi fost, bineinteles, Traian Basescu.
Aceleasi surse democrat-liberale mai spun ca discutiile nu au avut finalitate, chiar daca Mircea Geoana s-ar fi aratat interesat, intr-un anumit punct al discutiei, de oferta presedintelui Basescu.
Parerea noastra, bazata pe logica, este invers de cum spun sursele pedeliste. In realitate Traian Basescu este cel care a cedat si acum negociaza conditiile. Basescu nu va mai candida, dar cu o conditie: dupa ce Geoana va castiga alegerile si va fi presedinte, sustinut de coalitia PSD-PD-L, acesta va numi un premier de la PD-L, eventual pe Basescu.
Geoana greseste daca accepta, deoarece Basescu a pierdut batalia si acum negociaza postul de premier care se cuvine celui care castiga presedintia, conform cutumei pe care insusi Basescu a instituit-o.
Este aproape o axioma ca romanii nu il vor vota pe Basescu pentru un al doilea mandat succesiv la Cotroceni. Dupa 1990, nici un presedinte nu a castigat doua mandate succesive. Romanii isi vor demonstra forta de a-si schimba presedintele in mod democratic prin alegeri. In consecinta, stirea de mai sus trebuie citita pe dos - Basescu capituleaza si-i propune lui Geoana rocada: presedinte contra premier.