Presedintele Traian Basescu a cerut Europei sa gaseasca solutii pentru a reduce dependenta de gazul furnizat de compania ruseasca Gazprom si a criticat decizia britanicilor de a impune romanilor restrictii pe piata fortei de munca dupa aderarea la UE.
Romania, care se va alatura Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2007, va fi o "surpriza agreabila" pentru Europa, a declarat presedintele Basescu la o intalnire cu presa straina, citat de NewsIn. El a precizat ca Romania a inregistrat o crestere economica medie de 5,5 pana la 6 la suta in ultimii cinci ani si intentioneaza sa incheie anul 2006 cu o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de 7,2 la suta. In plus, investitiile straine nu au incetat sa creasca, ajungand de la 5,4 miliarde de euro in 2005 la sapte miliarde de euro in primele zece luni ale anului 2006, a argumentat Basescu.
"In 2007, ne asteptam ca investitiile straine sa depaseasca zece miliarde", a mai spus presedintele, citand un studiu al Bancii Mondiale, care indica o "remarcabila ameliorare a climatului de afaceri". "Cu cele 22 de milioane de locuitori ai sai, Romania va reprezenta cea de-a saptea piata a UE, bucurandu-se de o mana de lucru calificata", a subliniat presedintele. Desi coruptia reprezinta in continuare un obstacol pentru infuzia de capital strain, asa cum indica si ultimul raport al Transparency International, potrivit sefului statului, "au fost facute numeroase progrese" in lupta impotriva acestui flagel. "Ne debarasam cu greu de eticheta de tara corupta", a recunoscut, cu regret, presedintele Basescu, noteaza AFP.
Buni la razboi, rai la munca
Avantul luat de economie, in special cresterea cu aproape 20 la suta a sectorului constructiilor si al lucrarilor publice, in cursul primului semestru al anului, a generat o situatie paradoxala, Romania confruntandu-se cu o "penurie de forta de munca", a subliniat Basescu. Presedintele a declarat ca in anumite sectoare, intre care constructiile si cel informatic, a aparut o rasturnare a tendintei, o parte dintre romanii care au emigrat intorcandu-se acasa, deoarece considera ca-si pot castiga mai bine traiul in Romania.
In acest context, presedintele a criticat decizia "discriminatorie" a Marii Britanii si Irlandei de a impune restrictii pe pietele lor de munca pentru cetatenii romani si bulgari. "Nu avem nimic de reprosat tarilor din UE care aplica romanilor acelasi tratament pe care l-au aplicat celor zece tari care au intrat in Uniunea Europeana in 2004", a precizat Basescu. "Insa, in ceea ce priveste Marea Britanie si Irlanda, ele ne impun un tratament diferit, discriminatoriu, credem ca nu este corect", a spus Basescu. In conditiile in care Bucurestiul face parte, alaturi de Marea Britanie, din coalitia din Irak, cu un contingent de 608 miliari, Basescu a comentat ironic pozitia Londrei: "Nu i-am vazut pe britanici impunand restrictii trupelor romanesti desfasurate in Irak".
Gazul, instrument de presiune politica
Basescu a cerut Uniunii Europene sa scape de dependenta sa de gazul rusesc, pentru a evita riscul ca gigantul Gazprom sa devina un "instrument de presiune politica" in relatiile cu Moscova. "Gasirea unei alternative la gazul rusesc trebuie sa fie prioritatea numarul unu a UE", a recomandat Basescu. "Exista riscul ca pe viitor sa vedem cum Gazprom devine un instrument de presiune politica asupra UE", care importa din Rusia un sfert din cantitatea de gaze de care are nevoie, a subliniat Basescu. Potrivit presedintelui, cum monopolul rus a promis sa furnizeze gaz atat UE, cat si Chinei, "nu poate fi indepartat riscul ca intr-o zi Gazprom sa spuna: 'Daca nu sunteti intelepti, voi alimenta exclusiv China'". In ceea ce o priveste, Romania a decis sa-si "reorienteze politica sa energetica" dezvoltand surse alternative, intre care carbunele, energia hidroelectrica si cea nucleara. "Vom accelera in special lucrarile la tronsoanele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, al carei al doilea reactor va fi pus in functiune in primavara anului 2007", a mai spus presedintele.