Octavian Stireanu publica pe Amos News articolul "Smecherii de mahala politica", pe care il puteti citi in continuare.
'Traian Basescu (care a pierdut alegerile pe teritoriul Romaniei) spunea, luni seara, dupa consultarile cu partidele parlamentare, ca doreste sa aiba "o prezenta cat mai discreta in viata publica". Daca se tinea de aceasta dorinta, bine facea. "Daca taceai, filosof ramaneai", spune un proverb. Cata vreme a tacut dl Basescu (care a castigat alegerile cu voturi aduse din strainatate), a fost liniste in lumea politica. Dar, au fost, insa, suficiente "iesirile" publice de luni si de ieri, pentru a reincepe mahalaua politica.
Dl Basescu (care a iesit presedinte in cele 11 ore ale diferentelor de fus orar) o tine una si buna cu "modernizarea Romaniei". Pretinde chiar ca acesta ar fi "al treilea obiectiv national" (dupa aderarea la NATO si integrarea in Uniunea Europeana), pe care si-l asuma cu titlu personal. "Modernizarea Romaniei" ar fi, prin urmare, vehiculul care-l va propulsa pe dl Traian Basescu direct in istorie! Cred ca domnia sa nu mai trebuie sa se straduiasca pentru asa ceva, intrucat, din cate a facut pana acum, are deja un loc rezervat. La ce capitol, se va vedea...
Modernizarea unei natiuni este un obiectiv mult prea pretentios pentru un singur cap. Este nevoie de un suflu national, de o motivare a energiilor intelectuale ale unei natii, de mobilizarea spiritelor progresiste si, pe deasupra acestora, de o anume viziune pentru a pretinde ca ar putea incepe un asa-zis "proces de modernizare a tarii". Or, dl Traian Basescu (care a pierdut alegerile pe teritoriul Romaniei) vulgarizeaza si aceasta notiune, punand semnul egal intre inceperea procesului de modernizare si referendumul diversionist pe care l-a promovat cu anasana domnia sa, in noiembrie anul trecut. Acel referendum reprezinta singura obsesie discursiva si vizionara a domniei sale, fapt care vorbeste de la sine despre saracia de idei si lipsa unei viziuni reale despre ce ar insemna modernizarea tarii.
A incerca modernizarea unei tari inseamna, in primul rand, sa fii contemporan cu problemele ei si solidar cu viitorul ei. Nu este cazul dlui Basescu. Cu abilitatea specifica smecherilor din mahalaua politica, seful statului se face ca nu vede care sunt problemele contemporane reale, de zi cu zi, ale Romaniei. Pentru decontarea acestora, il trimite peste noapte pe dl Boc sa prezinte in Parlament un raport improvizat despre "Noul plan anticriza", care este la fel de lipsit de substanta ca si vechiul "Plan anticriza", ca si iluzoriul "Plan anticriza", ca si, de fapt, inexistentul "Plan de criza" al guvernelor Basescu-Boc. (Despre minciunile lansate in rafala de premier in Parlament, poate vom vorbi altadata.)
Responsabilitatea politica a presedintelui actual al Romaniei presupunea ca, luni, sa discute cu toate partidele politice despre starea de astazi a tarii - starea din economie, din societate, din invatamant, din sanatate etc.; sa le ceara solutii, sa creeze un climat colegial de dezbatere; sa-i consulte asupra masurilor reale pentru salvarea situatiei economice si sociale a Romaniei.
Nimic din toate acestea. In loc de responsabilitate, dl Basescu a manifestat aceeasi toxica atitudine fata de partidele politice din opozitie, prin maniera in care le-a tratat. L-a ironizat pe Crin Antonescu, l-a minimalizat pe Victor Ponta, sugerand ca a fost un biet imitator al primului si l-a ignorat cu totul pe Daniel Constantin, tanarul lider al Partidului Conservator, pe care nici nu l-a citat macar, considerandu-l un fel de soricel la coada elefantului.
Aseara, din nou s-a dat in stamba, spunandu-i presedintelui PSD, Victor Ponta - de profesie procuror - "sa-l ia" (in sensul arestarii) pe Adrian Nastase! Acesta-i comportament de sef de stat?
O atitudine de aceeasi maniera smechereasca promoveaza locatarul de la Cotroceni si fata de opinia publica, prin manierea in care ii baga pe gat subiecte si teme care n-o preocupa de fel.
O seama de deontologi care, odata alegerile incheiate, si-au scos trompetele propagandistice de sub pat, lanseaza pe piata manipularii ideea ca, acum, "Basescu n-ar mai fi o miza". Este una dintre marile diversiuni care se incearca a fi acreditate.
Prestatia politica a lui Traian Basescu si prezenta lui in fruntea tarii inca patru ani si jumatate reprezinta o mare miza a democratiei, pe care partidele de opozitie si oamenii de buna credinta ai acestei tari n-ar trebui nicicum s-o ignore. Comportamentul de luni si de ieri vizavi de partidele politice ale celui care n-a castigat alegerile pe teritoriul Romaniei confirma importanta mentinerii cu orice risc a unei miscari de rezistenta.'