CorectNews: Base canta, USL joaca (Autor: Bogdan Chirieac)

Pana acum, campanie electorala pentru demiterea presedintelui s-a desfasurat strict dupa agenda presedintelui suspendat. Campania a debutat practic odata cu suspendarea d-lui Basescu cu asa-numitul "scandal al procurorilor". Doi procurori de rang inalt au fost descoperiti - lucru, desigur, nemaiintalnit in Romania - ca incercau sa isi faca lobby, pentru a fi numiti in cele mai inalte functii de la DIICOT si DNA. Culmea, pozitiile in care se aflau ii indreptateau sa aspire la aceste posturi. Problema n-ar fi avut importanta, daca cineva nu s-ar fi ingrijit sa livreze presei o stenograma, altminteri nesemnificativa, a unei convorbiri telefonice intre Victor Ponta si unul dintre impricinati.
S-a continuat apoi, la foc automat, scandalul plagiatului lui Ponta. A fost, ba n-a fost, ba a fost etc. Planeta s-a oprit in loc, fiindca a plagiat Ponta. Probabil ca Ponta a fost ales presedinte PSD, fapt ce i-a permis sa ajunga premier, tocmai datorita doctoratului. Si atunci, plagiatul a devenit o piatra de hotar in politica romaneasca.
Al treilea scandal, in plina desfasurare, este cel al prostituatelor de lux. Zilnic, se scoate cate un nume de politician marunt sau de om de afaceri. Probabil ca, saptamana viitoare, procurorii vor scoate din dosare si nume mai mari de politicieni. Deocamdata, a spune ca lui Ilie Nastase sau lui Adi Mutu le plac fetele nu este o informatie nici pentru gazeta de perete a Garii de Nord. Scandalul are insa potential pentru ultima saptamana de campanie: sex cu "premiante", virgine din Republica Moldova, yaht-uri si hoteluri de lux la Dubai, Monaco, Nisa.
Intre timp, oamenii lui Traian Basescu au accelerat: ba ca, daca se voteaza DA la referendum, Romania iese din Europa, ba ca e loviturade stat, ba ca ne ocupa rusii etc. Probabil ca ultima saptamana de campanie va fi plina de stenograme aruncate pe piata de oamenii lui Basescu, de "dezvaluiri"care sa-i priveasca pe adversarii politici si, poate, daca DNA face un ultim efort, si de una-doua arestari spectaculoase.
De partea cealalta, USL-ul nu a facut altceva decat sa joace strict in termenii dictati de Traian Basescu. Ponta se tot apara de plagiat, auditurile de la ministere nu s-au terminat, Traian Basescu este atacat singur, ca si cum singur ar fi condus Romania, fara Emil Boc si PDL. Presedintele Basescu da senzatia ca este singur impotriva celor care au pus mana pe Putere. Ca el se lupta pentru ca Justitia sa ii aresteze pe coruptii USL, iar acestia nu se lasa. In campania USL nu apar faptele si persoanele care, cu precadere, in ultimii trei ani, au dus la erodarea pozitiei presedintelui. Nu apare faptul ca dl. Basescu a mentinut la putere, impotriva tuturor normelor democratice, cel mai slab guvern din instoria Romaniei: Guvernul Boc de dupa decembrie 2009. USL nu e capabil sa argumenteze, desi presa a oferit de-a lungul timpului nenumarate dovezi, cine a jefuit Romania. Cine a furat la Hidroelectrica, de ce kilometrul de autostrada costa in Romania 27 de milioane de euro si in Bulgaria 2,5 milioane, de ce sistemul sanitar nu are de nici unele, de ce nu mai exista scoli, de ce s-a blocat Administratia si de ce Justitia a devenit lacheul ticalos al Puterii?
Urmare a avansului considerabil luat de campania d-lui Basescu, USL, care a acceptat pragul la referendum - (doar Romania si Lituania in Uniunea Europeana au asa ceva) - se afla in situatia in care, daca nu va reactiona intr-o maniera spectaculoasa in ultima saptamana de campanie, se va trezi inapoi la Cotroceni cu un presedinte care, desi respins de milioane de romani, nu va avea nicio problema sa-si reocupe scaunul. Razboiul actual va continua cu si mai mare forta.
In aceasta situatie, de adancire a haosului politico-economico-juridic din Romania, intrarea oficiala in faliment a tarii se va produce, probabil, pana la sfarsitul acestui an.