Un alt "biletel" zguduie puternic scena politicii romanesti, generand reactii vehemente din partea tuturor partidelor politice. Doua cotidiene centrale au prezentat vineri un document prin care presedintele Basescu ii cerea in 2005 lui Gheorghe Dobre, pe atunci ministru al Transporturilor, sa solutioneze situatia unei firme de constructii, care avea de recuperat creante de la CNCF CFR SA.

Cotidienele "Adevarul" si "Ziua" informeaza ca pe un memoriu al societatii Art Constructii '92 SA adresat presedintelui Traian Basescu, seful statului ar fi pus urmatoarea rezolutie, din 12.04.2005: "D-l Ministru Dobre. Rog analizati si rezolvare legala". Mesajul este insotit de semnatura sefului statului.

Fostii consilieri, iau apararea sefului statului

Fostul consilier prezidential Theodor Stolojan a catalogat articolul aparut in ziarul "Ziua" ca fiind o diversiune menita sa ascunda adevaratul fond al problemei, precizand ca acest tip de actiuni sunt generate si de liberali, precum si social democrati. Un alt fost consilier la Cotroceni, Elena Udrea, a sarit in apararea sefului statului, explicand intr-o emisiune televizata ca "zeci si sute de memorii sunt trimise de catre firme, pe diverse probleme, inclusiv legate de datorii, atat la Presedintie, cat si la alte institutii".

Ludovic Orban, decis sa aplice legea

"Luni dimineata, voi depune la Presedintie o cerere in baza Legii 544 privind liberul acces la informatii, pentru a-mi fi puse la dispozitie toate documentele de tip corespondenta dintre seful statului si reprezentanti ai Executivului. Daca nu voi primi raspuns, ma voi adresa instantei", a declarat Ludovic Orban. La randul sau, senatorul Puiu Hasotti a apreciat ca prin aparitiile sale publice Basescu face pe lupul moralist.

Adriana Saftoiu: Presedintele nu are nicio legatura cu firma respectiva

"Rezolutia semnata de presedinte pe memoriul trimis catre Ministerul Transporturilor este o practica fireasca si institutionala si angreneaza o singura obligatie din partea institutiei vizate: sa analizeze petitia si sa se pronunte asupra modului de rezolvare", a spus Saftoiu. Ea a tinut sa sublinieze ca presedintele nu a solicitat Societatii Nationale de Cai Ferate rezolvarea cazului, ci s-a adresat institutiei care se putea pronunta asupra modului de rezolvare a problemei, Ministerul Transporturilor.
"Presedintele nu are nicio legatura cu firma respectiva, nu il cunoaste pe semnatarul petitiei si nici pe actionarii acesteia", a spus purtatorul de cuvant al Presedintiei.

Vadim s-a prezentat "pregatit" la conferinta de presa PRM

"Liderul PRM a citit presei o nota, pe care a prezentat-o ca fiind a Serviciilor secrete si in care sunt nominalizate opt contracte derulate de firmele Art Constructii '92, Valahorum, administrate de Dumitru Bucsaru, cu Ministerul Transporturilor in perioada 2001-2003. Tribunul a mai afirmat ca aceste contracte ar fi fost incheiate cu ministerul in baza unor "spagi" date la timpul respectiv factorilor de decizie din minister, care ulterior ar fi refuzat plata sumelor aferente contractelor, deoarece ei intrasera in atentia DNA.

Geoana a mai gasit un cap de acuzare

Mircea Geoana a declarat ca nota trimisa de Basescu reprezinta un nou act neconstitutional din partea sefului statului, chiar mai grav decat cel trimis in cazul ALRO, intrucat presedintele Basescu a dat indicatii directe unui membru al Guvernului. "Sunt indicii de coruptie la nivel foarte inalt, prin transformarea presedintelui in recuperator de creante in favoarea unei firme private", a spus liderul PSD.