Vizita presedintelui Traian Basescu la Berlin i-a prilejuit acestuia constatarea ca moda politicianului nonconformist, pe care el a lansat-o in Romania, are multi adepti pe scena politica internationala. Motiv pentru care Basescu a tinut sa precizeze ca “a trecut putin moda politicienilor clasici“. El a dat ca exemplu de politicieni nonconformisti pe Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, pe George W. Bush, presedintele SUA, pe cancelarul german, Gerhard Schröder, sau pe premierul italian, Silvio Berlusconi.
Dupa intalnirea cu cancelarul german, Gerhard Schröder, Basescu a povestit ca discutia dintre ei a fost extrem de destinsa.
In momentul in care se discuta despre rezolvarea problemei Transnistriei, cancelarul Schröder ar fi facut referire la axa Bucuresti-Washington, prezenta de mai multe ori in discursul lui Basescu in cele trei luni de mandat. “Cancelarul Schröder a spus: 'Bine, dar o puteti rezolva voi singuri cu americanii, de ce trebuie sa venim si noi?' si raspunsul meu a fost simplu: 'Pentru ca, daca nu veniti, putem sa rezolvam noi singuri cu americanii, fara voi.' Ceea ce nu-i cel mai placut lucru: sa nu fii implicat in succes“, a povestit Basescu.