Blogul lui Constantin Gheorghe : Basescu a mai castigat o victorie!

Nu stiu ce l-a motivat in asa hal pe Marius Andruch, seful Comisiei aleia cu un acronim imposibil, care oricum nu avea dreptul sa se pronunte, incat sa treaca peste orice si sa anunte, in dispretul legii si regulilor, asa-zisul "plagiat" al lui Ponta. Nu stiu nici daca el e cel care a agitat apele in strainatate, la revista "Nature". Dar mi se pare mai degraba un act motivat personal. Un abuz, care a picat la fix pe interesele politice ale portocaliiilor.
Acum plange ca tabara cealalta il manjeste cu rahat, vorbind de "mita" primita de la fostul ministru Funebriu. La ce se astepta, dupa tot ce a facut? Sa fie mangaiat pe cap? Sa-l pupe Ponta in public? Bineinteles ca-i dau la geoale. Si o fac maiastru. Ca nici ailalti nu sunt usi de biserica.
Daca dorea o executie exemplara in cazul Ponta, musiu Andruch trebuia sa procedeze ca la carte, chiar si in conditiile in care Comisia condusa de el nu avea treaba cu tezele sustinute inainte de aprilie 2012. Dar macar era un act, procedural vorbind, fara repros. Si atunci era credibil. Iar daca dorea sa tina Universitatea departe de jocurile politice, nu trebuia sa incalce regulile. Punct!
Spunea musiu, intr-un interviu: "Sunteti si presedintele CNATDCU, consiliu care are un rol greu atunci cand trebuie sa decida excelenta in cariera didactica academica. Cum va descurcati si cu acest post?
Ne-am propus sa nu existe nici un fel de suspiciune privind deciziile noastre. Sunt foarte multumit ca am reusit formarea unor comisii cu unii dintre cei mai importanti profesori si cercetatori din tara. Am cooptat, de asemenea, specialisti din strainatate. Primele intruniri ale comisiilor si ale consiliului general au dovedit ca suntem pe drumul cel bun: exigenta maxima, dar nu absurda, in binele stiintei si invatamantului din tara noastra. Am stabilit criterii exigente, dar usor de atins pentru cei cu adevarat buni. CNATDCU ofera abilitarea celor care vor sa isi construiasca o cariera profesionala, pe baza rezultatelor activitatii de cercetare independente - dreptul de a conduce doctorate si de a ocupa un post de profesor."
Aia cu suspiciunile e delicioasa! I-a iesit la fix! S-a dus dracului toata credibilitatea mizeriei aleia de comisii, doar pentru ca l-a apucat pe el asa, de la lingurica, si a vrut sa i-o traga lui Ponta! Misto, nu?
Si el, si Funeriu, sunt doua catastrofe, cand ies din zona lor de competente si se amesteca in politica sau in administratie. Pacat! Pacat ca se expun, si nu sunt singurii, in spatiul public, pentru niste avantaje efemere, care nu le folosesc la nimic, pana la urma.
Politica are nevoie de profesionisti, pe care sa si-i recruteze dintre cei dispusi sa accepte constrangerile si neplacerile meseriei de politician. Oamenii de stiinta pot, chiar au obligatia cetateneasca, sa se implice in viata societatii. Dar acolo unde se pricep. Politica nu-i de ei. Iar cand servesti oameni precum Basescu, s-au dus dracului tot prestigiul profesional si toata autoritatea morala.
E drept, Basescu a mai castigat o victorie: a incaierat comunitatea stiintifica romaneasca. Ceea ce era de asteptat: scapase cineva fara cucuie in epoca de basini?