Presedintele Romaniei, Traian Basescu, si omologul sau moldovean, Vladimir Voronin, s-au intalnit la Chisinau pentru a discuta diverse aspecte ce vizeaza relatiile bilaterale, printre care si problema acordarii vizelor pentru cetatenii moldoveni care calatoresc in Romania.
Vizita prezidentiala in Moldova a debutat in scandarile entuziaste ale catorva zeci de persoane ce-l asteptau pe Basescu la sediul Presedintiei Republicii Moldova. Inca de la inceputul intalnirii, a fost abordata problema vizelor. "Pai, hai, sa vedem cum o rezolvam", a spus presedintele Voronin. In urma discutiilor, a fost gasita si rezolvarea stringentei, prin hotararea de a se crea doua consulate romanesti temporare in Moldova, in orasele Balti si Cahul. In conferinta de presa comuna a celor doi presedinti, ce a urmat intalnirii, Voronin a declarat ca exista multe probleme "care nu permit deblocarea problemei vizelor", insa a precizat ca discutia cu Basescu a fost foarte buna. La randul sau, presedintele roman a facut precizari legate de solicitarile de cetatenie ale moldovenilor, amintind de dreptul optiunii individuale, precum si de dreptul acordat de Constitutia ambelor tari la dubla cetatenie. ßeful statului roman a afirmat ca in prezent exista 530.000 de cereri de programari pentru obtinerea cetateniei romane si a mentionat ca studentii si absolventii de studii superioare in Romania vor beneficia de prioritate.

Acordul politic bilateral va fi semnat

Presedintele Basescu nu a omis sa aminteasca ca Romania a sustinut introducerea Moldovei in urmatorul val de extindere a UE. "Presedintele Voronin a fost de acord ca Romania sa sustina aceasta includere a Moldovei in acest val", a spus Basescu. Cei doi presedinti au facut referire si la acordul politic dintre Moldova si Romania. "Schitele acordului sunt deja definitivate, iar actul va fi semnat", a precizat Voronin. In ceea ce priveste acordul de frontiera dintre cele doua tari, Voronin s-a exprimat ambiguu. "Noi suntem succesorii granitei URSS cu Romania. Trebuie sa consultam juristii si specialistii in legatura cu semnarea acestui acord", a declarat presedintele Moldovei, precizand totusi ca "ratiunea strategica" a tarii sale este de a adera la UE si, din aceasta perspectiva, intre Romania si Moldova nu poate fi trasa o cortina de fier. Basescu s-a referit si la problematica transnistreana, precizand ca punctele de vedere ale celor doua state sunt corecte, fiecare sustinand respectarea principiilor de integritate teritoriala a statelor, de inviolabilitate a frontierelor si de neacordare a drepturilor colective pentru minoritati, ci a celor individuale.