Vicepresedintele PD, Ioan Oltean, si-a exprimat ieri optiunea pentru modificarea Legii administratiei publice locale, care sa permita schimbarea sefilor consiliilor judetene, in contrapartida cu revocarea presedintilor celor doua Camere.

Deputatul democrat Ioan Oltean (foto) a declarat ieri ca intre schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si modificarea Legii nr. 215, care sa permita schimbarea presedintilor de consilii judetene membrii PSD, prefera ultima varianta. Motivatia lui Oltean se fundamenteaza pe faptul ca presedintii consiliilor judetene au mai multa putere decat cei doi lideri ai Camerei Deputatilor, respectiv Senatului, intrucat la nivel local se decide soarta banilor.
„Daca ei vor, respecta hotararile Guvernului, daca nu, nu. In mainile lor si ale consiliilor judetene sta adevarata putere“, a declarat Oltean.
Deputatul a spus insa ca nu s-a discutat oficial pe marginea unui astfel de „troc“ intre Coalitia guvernamentala si PSD.
„Se discuta doar neoficial in anumite cercuri. Nu stiu daca se va ajunge la o negociere directa pe aceasta tema. Chiar daca s-ar ajunge la asa ceva, cred ca PSD nu va fi de acord sa-i mentina pe Nastase si pe Vacaroiu in functii si sa-si piarda puterea locala“, a afirmat Oltean.

Modificari cu aplicare din 2008

Ioan Oltean, initiator al unui proiect de modificare a Legii nr. 215 care sa permita schimbarea din functie a presedintilor si vicepresedintilor de consilii judetene cu jumatate plus unu din voturi si nu cu doua treimi, cum se intampla in prezent, a declarat ca pozitia sa este de aplicare imediata a legii dupa publicarea ei in „Monitorul Oficial“.
„Exista in prezent si un proiect al Ministerului Administratiei si Internelor care propune reforma administratiei publice locale si in care se stipuleaza si modificarea ceruta de mine, insa cu aplicare din viitorul mandat, 2008-2012. Eu nu pot fi de acord cu asa ceva. Vom discuta in cadrul Biroului Permanent al PD de luni aceasta situatie, cand eu imi voi sustine punctul de vedere“, a sustinut Ioan Oltean.
Initiativa de modificare a Legii administratiei publice centrale se afla in dezbaterea Senatului, urmand sa primeasca, in curand, votul final.