Barbatul care a filmat,
cu ajutorul telefonului mobil, executia lui Saddam Hussein
a fost arestat, a afirmat
un consilier a premierului irakian Nuri al-Maliki,
citat de Sky News.
Imaginile filmate de acesta arata ca procedura a fost mai putin demna decat s-a prezentat in inregistrarea oficiala.
Inregistrarea realizata cu telefonul mobil dezvaluie ca Saddam Hussein a fost batjocorit in timpul executiei si arata, de asemenea, si momentul efectiv al mortii acestuia, care nu este prezentat in imaginile oficiale.
Premierul Nuri al-Maliki a ordonat "formarea unei comisii de ancheta in cadrul Ministerului de Interne, pentru a descoperi cine a scandat sloganuri in camera de executie, cine a filmat procedura si a trimis imaginile presei", a precizat un consilier.
Un procuror care a participat la executie a declarat ca o parte dintre scandari au provenit de la garzile din afara camerei de executie, nu de la cele mascate din interior. Munkith al-Faroon a mai spus ca doi oficiali de rang inalt au avut telefoanele mobile cu ei, desi cei care au asistat la procedura au predat telefoanele inainte de a se imbarca in elicopterul care i-a transportat din Zona Verde la locul executiei.
Intre timp, o sursa apropiata de familia celei mai mari dintre fiicele lui Saddam Hussein, Raghad, a afirmat ca cererea acesteia de a vorbi cu tatal sau inainte de executie a fost respinsa. "Cererea lui Raghad a fost transmisa la Bagdad prin intermediul Crucii Rosii si a primit un raspuns negativ", a declarat sursa, adaugand ca nu este clar daca refuzul a venit din partea autoritatilor irakiene sau a celor americane.