Premiul Nobel pentru Pace i-a fost atribuit lui Barack Obama. Juriul Comitetului Nobel i-a acordat presedintelui american premiul "pentru eforturile extraordinare de a intari diplomatia internationala si cooperarea intre popoare".
Din 1901 pana in prezent, prestigiosul premiu a incununat 96 de personalitati si 20 de organizatii internationale. Comitetul Interntional al Crucii Rosii a fost recompensat de trei ori cu aceasta distinctie, iar Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati de doua ori. Anul acesta, Comitetul de la Oslo a primit nu mai putin de 250 de nominalizari.
Nascut pe 4 august 1961 in Hawaii, dintr-un tata de culoare originar din Kenya si o mama alba din Kansas, Barack Hussein Obama a vazut lumina zilei intr-o perioada in care rasismul domina America, si in care drepturile civile ale americanilor de culoare erau, practic, inexistente. El insusi intreba retoric, in campania electorala: "Cine ar fi crezut acum patru decenii ca un negru numit Barack Obama va deveni candidatul Partidului Democrat".
Obama nu numai ca a reusit, dar a devenit primul presedinte de culoare al Statelor Unite si, acum, laureat cu premiul Nobel pentru Pace.