Presedintele Traian Basescu a declarat ieri, la Beirut, ca o parte din banii de la FMI poate fi folosita in mod exceptional pentru a echilibra pensiile si salariile mici in cazul in care criza se va agrava.

Presedintele Basescu le-a prezentat oamenilor de afaceri libanezi, in cadrul unei intalniri organizate la Camera de Comert din Beirut, oportunitatile de investitii si conditiile economice din Romania, potrivit NewsIn.
Seful statului a dorit sa faca o serie de precizari si despre acordul cu FMI, care va fi parafat in curand. "Vom lua un imprumut de 20 de miliarde de euro de la CE si FMI. 13 miliarde vor merge catre BNR pentru a consolida rezervele nationale si pentru stabilitatea monedei in raport cu celelalte valute. Alte sase sunt pentru guvern, in special pentru investitii. Numai in conditii exceptionale cele sase miliarde pot fi folosite pentru alte tipuri de actiuni decat investitiile. Daca e nevoie, vom utiliza acesti bani pentru pensiile si salariile mici in cazul in care criza se va agrava", a declarat presedintele Basescu in cea de-a doua zi a vizitei sale de stat in Liban.

Imprumutul extern, utilizat pentru finantarea deficitului bugetar

La randul sau, premierul Emil Boc a spus ieri ca obiectivul guvernului este ca imprumutul extern contractat de la Comisia Europeana sa fie utilizat pentru finantarea deficitului bugetar, prin investitii, si spera ca economia sa nu oblige ca o parte din acesti bani sa fie folositi pentru plata pensiilor si a salariilor. El a amintit, la postul public de radio, ca imprumutul de la FMI este destinat BNR si ca doar banii alocati de Comisia Europeana si banci vor fi la dispozitia Ministerului Finantelor. "Banii de la FMI nu ajung la Boc si Pogea, ci la Mugur Isarescu, doar imprumutul de la Comisie ajunge la Ministerul Finantelor. Ideea este ca economia sa nu ne oblige sa folosim banii de la Comisie si pentru salarii si pensii", a spus Boc, precizand ca in acest sens s-a pronuntat si seful statului. "Acest imprumut are doua componente financiare: una de la FMI, de 13 miliarde de euro, care merge la BNR si nu este pentru pensii si salarii, ci pentru consolidarea rezervei valutare, si aproximativ sase miliarde de euro, care merg in Trezoreria guvernului, la Ministerul Finantelor. Acesti bani au in acest moment dedicatia pentru sustinerea deficitului pe componenta investitionala si ceea ce speram cu totii este ca sa nu fim nevoiti ca, din banii acestia de investitii, sa ducem mai tarziu spre pensii si salarii. Deci, noi speram ca economia sa nu ne puna intr-o astfel de situatie si sa nu ajungem acolo. Acest lucru l-a mentionat presedintele", a adaugat Boc.
Guvernul a fost informat miercuri de Fondul Monetar International ca va trimite autoritatilor romane scrisoarea oficiala pentru incheierea acordului de imprumut in perioada 14-20 aprilie, a mai anuntat ieri premierul Emil Boc.

"Romania trebuie sa recucereasca pietele arabe"

Presedintele Traian Basescu a declarat ieri, la Beirut, ca Romania va trebui sa gaseasca "politici mai inteligente pe plan economic", pentru a reduce dependenta exporturilor catre zona europeana si pentru a recuceri pietele arabe "uitate" timp de 20 de ani. Seful statului a admis ca alta problema este ca produsele pe care le exporta Romania inainte nu se mai fabrica in prezent. El le-a mai spus investitorilor libanezi ca tara noastra este atractiva din punct de vedere economic, pentru ca economia romaneasca nu o sa fie serios afectata de criza. Basescu a spus ca se asteapta o crestere negativa intre -1 si -4 si ca rata somajului nu va depasi 6%, spre deosebire de alte tari, unde in aceasta perioada de criza somajul ar putea ajunge si la 20%. Presedintele le-a mai spus libanezilor ca in Romania exista doua domenii economice care pot deveni o prioritate: industria alimentara si turismul.
Traian Basescu a facut o vizita oficiala in Republica Libaneza, la invitatia omologului sau, presedintele Michel Sleiman, informeaza Administratia Prezidentiala. In cadrul vizitei, presedintele Romaniei s-a intalnit cu seful statului libanez, cu presedintele Consiliului de Ministri si cu presedintele parlamentului, informeaza un comunicat al presedintiei. Din delegatia oficiala au mai facut parte Maria Basescu si Gheorghe Pogea, ministrul de finante, care a semnat in numele statului roman un acord privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor.