Dupa ce justitia craioveana a dat de pamant cu fostul prefect, Dumitru Silviu, si cu juristii Prefecturii Dolj, si Ministerul Agriculturii considera ca baietii destepti din administratia judetului au calcat stramb cand au decis retrocedarea unei halci din Statiunea de Cercetare si Productie Simnic.

Lupta crancena pe terenurile de la Simnic a ajuns la urechile Ministerului Agriculturii, pus in fata unei situatii deloc placute. Aproape jumatate din suprafata Statiunii a fost hacuita de Comisia Judeteana de Fond Funciar si oferita pe tava primarilor din Simnicul de Sus si Ghercesti pentru retrocedari. Invocand dreptatea si repararea erorilor comunismului, Silviu Dumitru a calcat in picioare legea si s-a substituit guvernului, smulgand aproape o mie de hectare din domeniul public al statului. Cel putin asa sustin doua hotarari ale Judecatoriei Craiova, despre care GdS a relatat pe larg in numarul de ieri, dar si Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, prin vocea secretarului de stat Catalin Aurelian Rosculete. Într-un raspuns solicitat de conducerea Statiunii Simnic, trimis si noului prefect de Dolj, Florin Stancu, secretarul de stat explica de ce terenul nu putea fi retrocedat. "Întreaga suprafata de teren este domeniul pubic al statului, care, prin Protocolul de predare-primire nr. 57542/21.12.2006, s-a predat din administrarea ADS in administrarea Statiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricola Simnic, cu destinatia teren indispensabil pentru activitatea de cercetare, suprafete pentru care legiuitorul a introdus o limitare in ceea ce priveste retrocedarea", se arata in raspunsul lui Rosculete. Potrivit acestuia, Legea nr. 247/2005 prevede ca terenurile din perimetrele statiunilor, institutelor si centrelor de cercetare care fac obiectul retrocedarii se vor delimita in sole compacte, incepand de la marginea perimetrului. Reprezentantul ministerului invoca apoi Legea nr. 290/2002 privind functionarea unitatilor de cercetare-dezvoltare, care stipuleaza ca "terenurile apartinand fostilor proprietari, dar indispensabile activitatii de cercetare-dezvoltare (...) vor fi pastrate in administrarea unitatilor de profil". Totodata, alt argument care contrazice hotararile Comisiei Judetene de Fond Funciar este Legea nr. 213/1998, care stabileste ca trecerea unui bun apartinand domeniului public al statului din domeniul public in domeniul privat al statului se poate face numai prin hotarare de guvern. "Sanctionarea actelor juridice incheiate cu incalcarea acestor dispozitii este nulitate absoluta", se mai arata in raspunsul ajuns pe masa prefectului.

Ce inseamna distrugerea Statiunii

Efectele retrocedarii haotice ar putea afecta agricultura doljeana. "Cererea pietei pentru samanta de grau din soiurile romanesti este greu de acoperit din suprafata existenta in prezent, iar disparitia acesteia va produce un adevarat cutremur in domeniu", avertizeaza secretarul de stat. Si mai grav este faptul ca disparitia terenului ar putea sa creeze Romaniei o imagine si mai defavorabila in ochii Uniunii Europene. Ministerul aprobase intr-o sedinta din octombrie 2008 studiul de fezabilitate privind modernizarea biobazei de cercetare-dezvoltare zootehnica, pentru a indeplini conditiile impuse de aderarea la UE. Cum pamantul nu mai e, proiectul a ramas in aer.

Marinescu crede ca ministerul nu tine cont de lege

Directorul Directiei de Verificare a Legalitatii Actelor, Informare si Relatii Publice, Eugen Marinescu, a declarat pentru GdS ca nu poate comenta deciziile Judecatoriei Craiova si punctul de vedere al Ministerului Agriculturii. Astept ca procesul sa se termine definitiv si irevocabil. Noi avem un raspuns de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor si de la Ministerul Justitiei, care spun ca am procedat bine. Din cate vad, sunt raspunsuri diferite de la doua institutii ale statului. Sa modifice legea, atunci. Eu cred ca raspunsul Ministerului Agriculturii nu tine cont de lege. ANRP ne-a spus ca trecerea din domeniul public in domeniul privat, in cazul statiunilor de cercetare, se poate face prin  hotarare a Comisiei Judetene. Eu ce sa mai inteleg?", a declarat Marinescu. Prefectul de Dolj, Florin Stancu, si-a nuantat ieri pozitia, dand de inteles ca in decizia pe care o va lua cu privire la Statiune va tine cont de membrii cabinetului sau si nu de juristi. "Am incredere in membrii cabinetului prefectului, care au toti studii juridice. Juristii sunt functionari publici, iar pana la proba contrarie beneficiaza de prezumptia de nevinovatie. Cu siguranta, vom ajunge la o concluzie saptamana viitoare", a declarat prefectul.