Avocatul Poporului, Ioan Muraru, a sustinut marti, in Parlament, la prezentarea rapoartelor de activitate pe 2006 si 2007, ca activitatea institutiei a inregistrat un spor calitativ si cantitativ si a criticat lipsa de mediatizare a institutiei si ostilitatea MEF la fonduri alocate.
El a sustinut ca progresul in activitatea institutiei s-a datorat pregatirii profesionale sporite a angajatilor, precum si numirii adjunctilor Avocatului Poporului.
Ioan Muraru a atras atentia Parlamentului ca mass-media centrala, nu cea locala, a ignorat activitatea institutiei Avocatului Poporului. "Acest comportament este discutabil fata de faptul ca, in 2007 numai, institutia Avocatului Poporului a efectuat peste 28.000 de actiuni care exprima relatii directe cu cetatenii tarii", a subliniat el.
De asemenea, Ioan Muraru a aratat ca institutia isi mentine pozitia exprimata si in raportul precedent in legatura cu o serie de "exprimari" cum ar fi "Nu stim ce este Avocatul Poporului" sau "Avocatul Poporului este o institutie inexistenta". El a sustinut ca unii dintre autorii unor astfel de exprimari ocupa functii publice si sunt exponenti importanti ai mass-media care se declara si formatori de opinie. "Se pune o fireasca intrebare: poti fi functionar public sau formator de opinie daca nu cunosti Constitutia tarii tale sau nu cunosti legile sau realitatile din tara ta?", a adaugat Muraru.
Pe de alta parte, Ioan Muraru a sustinut ca, in anul 2007, activitatea Avocatului Poporului a fost ingreunata din cauza "ostilitatii" Ministerului Economieie si Finantelor, utilizandu-se aceleasi procedee ca in anul 2006.
Muraru a propus, in consecinta, ca Legea bugetului de stat sa contina o prevedere care sa interzica Guvernului si Ministerului Economiei sa obstructioneze finantarea institutiilor bugetare prin modificari ale prevederilor legii.
La prezentarea activitatii institutiei, Muraru a spus ca, in anul 2007, s-a incheiat procesul de infiintare a unui numar de 14 birouri teritoriale prevazute de lege, au fost acordate peste 15.000 de audiente si au fost inregistrate aproape 6.000 de petitii, Avocatul Poporului efectuand 18 anchete.
Muraru a amintit ca, in anul 2007, Avocatul Poporului a ridicat direct in fata Curtii Constitutionale un numar de patru exceptii de neconstitutionalitate, careia i-a trimis, de asemnea, peste 1.500 de puncte de vedere.
Potrivit lui Muraru, institutia pe care o conduce a acordat ajutoare sociale copiilor din scoli si din institutiile sociale ale statului in functie de bugetul alocat.