Deputatii din Comisiile Juridica si de Administratie au avizat ieri cu un vot la limita, ordonanta de urgenta privind abilitarea Guvernului interimar sau demisionar de a emite ordonante de urgenta si legi. Ordonanta de urgenta vizeaza modificarea Legii privind organizarea si functionarea Guvernului, in sensul abilitarii Executivului demisionar sau interimar de a emite ordonante si legi pana la investirea unei noi echipe guvernamentale.
Avizata la limita, cu 12 voturi „impotriva“ si 13 „pentru“, actul normativ stipuleaza ca Guvernul al carui mandat a incetat poate aproba acte normative in domeniul respectarii angajamentelor asumate de Romania fata de Uniunea Europeana, precum si cele necesare in cazul producerii unor evenimente ale caror efecte „nu pot fi inlaturate decat prin masuri stabilite prin lege“. Parlamentarii PSD si PRM au contestat actul normativ, sustinand ca incalca prevederile constitutionale.
Deputatul PSD Gabriela Cretu a declarat in timpul sedintei ca ordonanta este neconstitutionala, apreciind ca prin adoptarea sa Parlamentul isi submineaza statutul.
Prezent la sedintele celor doua comisii, secretarul de stat al Ministerului Justitiei, Mihai Eftimescu (foto), a declarat ca aprobarea acestei ordonante de urgenta nu schimba regimul juridic al Guvernului si nici nu submineaza autoritatea Parlamentului.
„Daca se pune problema unor atentate la Constitutie, acestea ar putea surveni o data cu punerea in aplicare a acestei ordonante, de la caz la caz. Nu se poate pune in discutie, in termeni de alb-negru, legitimitatea sau nelegitimitatea, atat timp cat insasi Constitutia da unele prerogative Guvernului demisionar“, a sustinut reprezentantul Ministerului Justitiei. Deputatul democrat Daniel Buda a aratat ca actul normativ se pliaza prevederilor constitutionale care dau posibilitatea Executivului de a emite ordonante, chiar si in situatii exceptionale. Comisia de Administratie a Camerei trebuie sa finalizeze pana joi raportul final al Ordonantei de Urgenta privind modificarea Legii de organizare si functionare a Guvernului.